goed zwempak van het banenzwemmen

De bikini die je draagt tijdens je vakantie op het strand is niet geschikt voor banen zwemmen, een triatlon, stand up paddling, surfen en elke andere watersport. Met deze tips kan je een goed zwempak voor banenzwemmen kopen

Het is dat ik nog geen bikini of zwempak had toen ik een paar jaar geleden mijn gang naar het zwembad maakte. Anders was ik zeker te weten zo’n mevrouw geweest die met een afzakkende bikini haar baantjes had gezwommen. Gelukkig had ik meteen de eerste keer een goed zwempak en werd ik niet belemmerd door borsten die eruit floepten, bewegingsvrijheid die verminderd was en broekjes die op mijn enkels hingen. Ik had de mazzel dat oud Olympisch zwemster Madelon Baans me vertelde waar ik op letten moest en zo kocht ik meteen het goede zwempak voor mij.

 

Zwempak voor banenzwemmen

Als je op internet kijkt naar zwempakken van sportmerken, zie je dat bijvoorbeeld Adidas ook zwemkleding maakt. Toch kies ik liever niet voor die pakken. Bij een zwempak voor banenzwemmen heb je een pak nodig dat goed blijft zitten, maar dat ook je beweging niet belemmert. Daarnaast is het materiaal belangrijk. Het mag niet gaan flabberen, maar moet ook tegen de omstandigheden kunnen. Het materiaal moet bestand zijn tegen chloor. En er zijn maar weinig pakken die niet binnen een halfjaar oplossen, slijten en beginnen door te schijnen.

>> Lees ook: Zwemmen met een trainingsschema is onwijs leuk!

 

De powerback van Speedo

Mode- en sportzwempakken gaan niet echt samen. Het pak dat ik koop om er mooi uit te zien in de zomer, is heel anders dan het pak dat ik draag als ik een uur ga trainen. De pakken die ik daarvoor koop hebben een powerback. Die naam staat voor de vorm van je badpak. De achterkant is zo gemaakt dat je goed kan bewegen en dat je pak niet in de weg zit. Je herkent dit pak aan het gat op de onderrug. Dat is in de vorm van een druppel.

Maar zo heb je ook nog de racerback en leaderback. De racerback is een pak met een gesloten achterkant dat extra bewegingsvrijheid in de schouder biedt. De leaderback heeft weer een andere vorm. Het gat op de achterkant is groter en de bandjes lopen iets anders. Net als de power- en racerback biedt dit pak maximale bewegingsvrijheid.
Aan de voorkant zitten er ook verschillen in de pakken. Vooral de racer- en leaderback zitten iets hoger bij je borsten. De wat lagere powerback is wel zo gemaakt dat je borsten goed blijven zitten. Dus het is niet zo dat je met die minder lekker zwemt. Ik vind een iets lagere voorkant wel zo fijn.

>> Lees ook: Met deze tips kan ook jij lekker banen zwemmen!

 

Chloorbestendig zwempak met endurance plus

Zoals ik al vertelde, is het materiaal net zo belangrijk als de pasvorm. Goede pakken zijn gemaakt van materiaal dat tegen chloor bestand is. Bij Speedo heet dat materiaal Endurance+. Zwem je net als ik een paar keer per week? Dan doe je er goed aan zo’n pak te kopen. Ik heb een keer een pak gehad van ander materiaal en binnen een paar maanden scheen het hartstikke door. En dat had ik niet in de gaten. Gelukkig zag mijn zwemmaatje het en had ik een extra zwempak in mijn tas zitten.

Koop je een Endurance + pak van Speedo? Dan zal je dat niet gebeuren. Zowel Astrid als ik hebben Speedo pakken waar we jaren in zwemmen. Het materiaal blijft lang mooi.
(lees verder onder afbeelding)

zwemmen

Goed zwempak voor banenzwemmen

In mijn badmutscrew zwemgroepje dragen we allemaal pakken die gemaakt zijn voor het banenzwemmen. Maar echt niet allemaal dragen we Speedo. Die bewegingsvrijheid en het goede materiaal vind je natuurlijk ook bij andere merken terug.

Zo heeft Astrid nu ook een pak van Decathlon waar ze erg blij mee is. Het is er eentje uit de Kamiye lijn. De pasvorm is wel anders dan haar pak van Speedo. Het zit wat strakker bij de benen, waardoor dit pak bij Rose, die gespierde sprintersbenen heeft, niet fijn zit.

Lees ook ons blog over badmutsen en waarom zwemmers ze dragen. Zoek je nog een leuk zwemdoel om naar toe te trainen? Wat dacht je van de zwemvierdaagse?

Liefs, Rose

 

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.