onderwater foto zwembad cursus borstcrawl zwemmen

Iemand: Hey Rose, hoe is het met je?
Rose: Ja goed, ik heb vanavond zwemles.
Iemand: Zwemles?
Rose: Ja, want ik wil beter leren borstcrawlzwemmen. Daarom heb ik me ingeschreven voor een cursus. Via de KNZB en dan gewoon hier bij ons in de stad.
Iemand: Oh wat leuk
Rose: Ja zeker, want eigenlijk vind ik zwemmen heel leuk en lekker om te doen, maar ben ik net niet goed genoeg, waardoor ik het minder doe dan ik zou willen.
Iemand: Ok, nou veel plezier.
Rose: Ja, dankjewel, ik vind het best spannend hoor, want ik weet helemaal niet…

 

… en dan net als ik wil vertellen dat ik het spannend vind, zie ik het. Deze persoon zit helemaal niet te wachten op een heel verhaal over zwemmen. Toch is het precies dit gesprek wat ik een paar keer gehad heb vorige week. Ik ben socially awkward, houd monologen en mijn onderwerp is zwemmen.

Ik ben echt sukkeltje. Maar echt hè! En dan niet omdat ik met flippers in het zwembad lig, of omdat ik een brilletje, badmuts en snorkel heb. Of omdat ik denk een badpak te hebben gekocht wat super hip is. Waarmee ik echt een goede beurt denk te maken en dan gewoon hetzelfde pak heb wat twee andere vrouwen ook aan hebben. Een deelneemster en onze trainer van de borstcrawlcursus.

 

Borstcrawlcursus in het zwembad

Nee ik ben een sukkeltje omdat ik dinsdagavond al zenuwachtig was voor de zwemcursus waar ik woensdagavond aan begon. We moesten tien minuten van te voren aanwezig zijn en dat was waar het allemaal mee begon. Want zou ik dan langs de kant wachten of al lekker in het water gaan liggen? En wat zouden de andere zwemmers dan doen? En mocht ik dan al wel het water in? Daar dacht ik aan. Op dinsdagavond. In mijn bed, terwijl ik eigenlijk gewoon lekker in slaap moest vallen.

Ik heb een week lang denk ik iedereen die ik sprak wel verteld over wat ik ging doen. Over dat ik dat weekend naar de Decathlon geweest was om mezelf een snorkel, flippers en een fijne sneldrogende handdoek te kopen. En dat ik mijn toffe rugtas als zwemtas ging gebruiken. Gewoon zo out of the blue.

En dan praat ik maar door over wat ik ga doen. Ook met mensen die niet van zwemmen houden, die niet eens sporten en het misschien wel niet eens van plan zijn het te doen. (lees verder onder afbeelding)

vrouw in zwembad onderwaterfoto tijdens borstcrawl cursus

Zwemmen met triatleten en een marinier

Gelukkig ben ik niet de enige, want Wieke, waar ik de cursus mee doe, was er net zo erg aan toe als ik. Ook zij vond het spannend, ook zij had het over niets anders. En ook zij – zo bleek onderweg naar het zwembad – was ervan overtuigd dat ze de allerslechtste zwemster van het groepje zou zijn.

Maar wat bleek? Die zwemles was superleuk! Niet eng, niet gek, te inspannend, boven mijn niveau of in een andere vorm te uitdagend voor me. Onze groep is erg divers. We hebben een mevrouw en een meisje. Er is een marinier en een stel triatleten. We hebben een open water zwemster en Wieke en mij die bang voor vissen zijn. Allemaal hebben we net een ander niveau en een andere reden om mee te doen met de borstcrawlcursus. Maar allemaal willen we graag leren hoe het moet omdat het ons reuze lekker lijkt het goed te kunnen doen.

 

Goede technische borstcrawl zwemmen

De borstcrawlcursus duurt 12 weken en in die weken gaan we eerst de hele techniek van de borstcrawl uit elkaar halen. Zodat we de ene week onze ligging, de armslag of die van onze benen doen. En dan na een aantal weken gaan we het allemaal tegelijk toepassen in onze slag. Zo leer je stap voor stap een goede borstcrawl zwemmen, terwijl je lijf went aan de nieuwe techniek.

Ik zal deze week even een filmpje maken van wat ik geleerd heb. Voor nu ga ik eerst even aan iedereen die ik tegenkom vertellen over hoe leuk zo’n zwemcursus eigenlijk is en dat ik denk dat iedereen dit niet alleen kan, maar vooral ook zou moeten doen.

En natuurlijk ga ik vanavond weer zwemmen, dit keer niet zenuwachtig, maar met onwijs veel zin!

 

x Rose

Oh en wil je zelf ook wel zo’n cursus volgen? Kijk even op de site van Mijnzwemcoach om te zien of er dit jaar nog een cursus bij jou in de buurt is. 

En lees even deze nuttige en leuke zwemblogs:

Zwemmen met een trainingsschema is leuk
Een goed zwempak voor banenzwemmen kies je zo
Zo komt het dat je van zwemmen lekker moe wordt

Vergeet ons niet te volgen op InstagramFacebook en YouTube voor leuke workoutvideos en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

 

 

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.