Jullie weten het inmiddels vast wel: de Tour de France is al een week bezig en onze Rose heeft een boek geschreven dit grote wielerevenement. Dit maakt haar eigenlijk een beetje een kenner en precies om die reden – en omdat ze zo goed kan kletsen met radio Veronica DJ Martijn Muijs – is Rose Tour de France meisje bij Veronica geworden…. nou ja, zoiets dan. Tijdens de laatste twee weken van de Tour is ze elke avond bij Martijn Muijs in de uitzending om hem te helpen met zijn Tour kennis. Hij weet er namelijk niets van af en stelt Rose dagelijks een domme vraag. Die zij naar haar beste kunnen beantwoord. Gisteren was de vraag waar de gele trui vandaan komt, waarom het ding geel is.

Het antwoord is heel simpel. Zoals Rose uitlegt heeft het te maken met de originele hoofdsponsor van de Tour. Dat was een krant die op geel papier gedrukt werd. De gele trui wordt gedragen door de leider van het algemeen klassement.
De eerste Nederlander in de gele trui was Wim van Est, op 16 juli 1951 won hij een etappe en werd zo de leider van het klassement. De volgende dag startte hij in het geel, maar donderde tijdens de etappe in een ravijn. Van Est overleefde de val en werd aan een lang sliert van fietsbandjes omhoog gehezen.

Zijn sponsor en horlogemaker Pontiac maakte gebruik van zijn val en kwam met een geniale advertentie over het horloge van Van Est dat het zelfs na de val nog deed. Een geniale move, maar er gaan stemmen op dat hij zijn horloge die dag niet eens om had.

Het hele verhaal over Van Est en zijn val vind je in De 100 opmerkelijkste Nederlanders in 100 x Tour, het boek van Rose wat je hier kopen kunt.

Overigens was de laatste Nederlander in het geel Erik Breukink en ook bij hem liep de Tour niet helemaal zoals het moest, hij is dat jaar uit de Tour gestapt.

Het hilarische radio fragment van Amatour de France gisteravond kan je hier terugluisteren en vanavond om 10 over 10 bij Radio Veronica gaan Rose en Martijn Muijs door met de volgevan nde aflevering van Amatour de France, het sportieve hoogtepunt van de niet-tour-kenner.

Omdat je op de radio meestal maar weinig tijd hebt om uitgebreid antwoord te geven gaan wij op de site dagelijks nog wat dieper in op de vraag van Martijn. Zo weet je binnen no time alles over de Tour en meer..

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.