Lekker weer is onderweg. Morgen is het er al en dit weekend gaan we er allemaal van genieten. Trainen met korte mouwen en blote benen. Dit weekend is het Rokjesdag voor Sporters. Maar hoe weet je wat je precies aan moet doen?

Op twitter, facebook en tv houden ze er niet over op: vrijdag wordt het 20 graden, vrijdag is het: Rokjesdag! De term Skirt Day bestaat al lang, maar bij ons in Nederland is het sinds 1996 pas een dingetje, toen noemde Martin Bril het woord in een column in Het Parool. Rokjesdag is inmiddels zo’n bekende term dat het woord is opgenomen in het Van Dale woordenboek.

Rokjesdag is de eerste dag na de winter waarop veel vrouwen weer met blote benen naar buiten gaan. Vanuit feministische hoek is er bezwaar tegen de term. Het zou seksistisch zijn en de vrouw objectiveren. Maar van origine heeft Skirt Day weinig te maken met sexy vrouwenbenen, het ging meer om het fenomeen dat er opeens allemaal vrouwen besluiten een rokje aan te doen. Het is een beetje zoals knikkertijd op de lagere school. Want hoe wisten we allemaal dat we onze knikkers mee moesten nemen?

 

Blote benen

Sporters hebben hun eigen ‘rokjesdag’ en bij ons is het de dag waarop we voor het eerst de wind op onze benen voelen tijdens het trainen. De dag waarop we de beenstukken uitlaten als we gaan fietsen of waarop we besluiten te gaan rennen in een short. Voor veel sporters is dit een ingewikkelde periode. We hebben net de winter gehad en daarin was het duidelijk wat we aanmoesten: het was koud en na een uurtje rennen was dat nog zo. Warme kleding, handschoenen, windstoppers, overschoenen en mutsen was wat we collectief aantrokken. Maar nu het warmer wordt, is de kledingvoorkeur veel meer individueel. Waar de ene loper nu al in het kort loopt wacht de ander pas tot de zomer, bijvoorbeeld.
Bij fietsers is dit vaak onderwerp van discussie. Er zijn fietsers die al snel kort gaan en wielrenners die zelfs in de zomer nog beenstukken dragen. Voor hen is 20 graden zo’n beetje de grens. Veel wielrenners houden aan dat ze onder die temperatuur hun knieën bedekt houden. Dit heeft te maken met de kou op hun spieren en gewrichten. Iets te veel kou op je benen kan blessures veroorzaken. Hardlopers zullen eerder dan fietsers in het kort gaan, tijdens het hardlopen heb je geen rijwind en heb je minder kou op de spieren.

 

Korte hardloopshorts

Er zijn drie manieren om met blote benen te trainen als hardloopster: de driekwart tight, de wijde short en het strakke broekje. Bij de driekwart tight zijn je bovenbenen bedekt, maar geniet je wel van blote onderbenen. Rhodé draagt deze broeken graag. En met haar veel andere vrouwen. Toch wordt de korte wijde short ook steeds populairder. Deze werd vroeger vooral gedragen door dunne marathonmannen en tot voor kort waren de vrouwenshorts nog echte wijde tenten. Ze zagen er niet uit! Dat is nu wel anders. Tegenwoordig zijn ze leuk en functioneel: Adidas maakte haar shorts dit jaar met een mooie print,  Nike van een fijne stof met een felgekleurd binnenbroekje en Saucony maakt dit jaar broekjes met een mooie gekleurde band. De pasvorm van de huidige shorts is beter en daardoor het uiterlijk en de bewegingsvrijheid ook. Rose draagt heel graag shorts. Dat vind ze stoer, dan kan ze haar gespierde benen laten zien. Haar tip voor als je een short koopt? Neem er eentje met een binnenbroekje of ga smeren. Shorts kruipen soms beetje op, het strakke binnenbroekje zorgt ervoor dat je dijen niet kapot schuren, zoals bij haar tijdens de Marikenloop.  Nike en Craft  hebben dit jaar goede shorts met binnenbroekjes. De andere merken helaas niet. Heb je dijen die tijdens het lopen tegen elkaar komen? Ga dan voor de Craft of Nike. Schuurplekken zijn echt vervelend.
De derde optie, die van de strakke korte broekjes, zal ook wel snel haar intrede doen in de kledingkast van Rose. Onder vrouwen die op de baan lopen zijn deze broekjes populair, ze wapperen niet en kruipen ook niet op namelijk. En aangezien Rose deze zomer op de baan traint, zal ze daar vast wel achter komen.

 

Blote benen op de fiets

Heb je het wel eens gezien, fietsers die een soort strakke beenwarmers om hun benen dragen? Dat zijn beenstukken.  Deze beenstukken kan je aantrekken om je korte broek lang te maken. Perfect voor twijfelweer of een lange fietstocht. Je weet als je de deur uit gaat nog niet wat voor weer het zal zijn gedurende je fietsdag. Wel weet je dat je lange winterbroek te warm is en je korte zomerbroek waarschijnlijk te dun. Het is op dat moment waarop beenstukken van pas komen. Beenstukken kan je makkelijk aan en uit doen. Ze passen in het achtervakje van je shirt en zijn een stuk goedkoper dan een hele broek.
Wij gebruiken ze als we ‘s morgens vroeg al op de fiets stappen. Dan is het meestal nog koud en als het tegen de lunch lekker weer is? Dan gaan ze zo snel mogelijk uit. Niets is zo lekker om de wind op je benen te voelen namelijk.
Het is overigens goed om te weten dat we allemaal onze eigen voorkeur hebben. Rose en Maryvonne houden hun beenstukken vrij lang aan. Terwijl Rhodé al eerder in het kort gaat. Het is even uitzoeken wat je fijn vindt. Wil je het op zeker spelen en wel de zon op je benen voelen, maar niet het risico lopen dat je knieën te veel kou te verduren krijgen? Er zijn ook beenstukken die alleen je knieën bedekken. Zo krijg je de zon op de kuiten, maar blijven je spieren en pezen lekker warm.

Tip: Ga je met blote benen sporten, omdat je een wedstrijd hebt bijvoorbeeld, dan is warmhoudende crème soms wel fijn voor op je knieën. Sportsbalm maakt een crème die water en kou afstoot en je spieren een beetje warm maakt. Dat is heerlijk voor een ochtendwedstrijd of eentje waarbij je een regenbij in rijdt. Maar…. als je smeert, smeer dan niet in je knieholtes, de crème hoopt zich daar dan op en kan ineens een stuk warmer voelen dan de bedoeling is.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.