Ze werd the True Mermaid genoemd en als je wel eens foto’s hebt gezien van een vrouw die vlakbij een walvis in de zee zwemt, dan is de kans groot dat zij het was. Audrey Mestre was één van de weinige mensen op aarde die iets kon waar wij niet eens aan denken. Audrey was één van ‘s werelds beste freedivers. 

Zo diep mogelijk in de zee, zonder zuurstof. Dat is freediven. Door zoveel mogelijk zuurstof in te ademen en met een gewicht zo snel mogelijk naar beneden te gaan, komen de freedivers zo diep mogelijk. Eenmaal op de gewenste diepte brengt een zuurstoffles ze omhoog. De lucht komt met zo’n vaart de fles, dat ze in een hoog tempo weer omhoog gaan. Dat is nodig want de freedivers hebben dan al een paar minuten op maar één ademteug doorgebracht.

Freediving kent een heel simpel risico: je kunt dood gaan. Het is opereren op – of misschien wel net over – de grens van het menselijk lichaam. En zoals bij elke extreme sport is het een combinatie van lef, zelfvertrouwen, een fit lijf en vooral controle over je gedachten. Maar vooral moet alles, maar dan ook echt alles kloppen. Je mindset, je lichaam, je team in het water, je team op de boot, je materiaal en zelfs het ziekenhuis in de buurt. De documentaire No Limits laat zien hoe Audrey’s poging om het wereldrecord op haar naam te zetten haar fataal werd.

 

Van onderzoeker tot ‘s werelds beste freediver

freediver audrey mestreVoor haar studie doet ze onderzoek naar de effecten van freediven op het menselijk lichaam. Op dat moment is Francisco “Pipín” Ferreras de grote naam in deze sport. Hij wordt het onderwerp van haar onderzoek en ze leert hem kennen. Binnen een week zijn de twee verliefd. Ze gaan samen duiken en het sprookjeskoppel wordt wereld beroemd. Net als Pipín wordt Audrey één van de beste freedivers ter wereld. Maar in de strijd om het record komt de dag waarop ze niet meer boven komt. Gesprekken met de crew, haar grootste concurrent en andere mensen om haar heen brengen de kijker terug in de tijd om haar weg naar haar laatste duik te volgen.

Een gedetailleerde documentaire die je echt meeneemt in het water tijdens die laatste duik. Heeft Audrey te veel risico genomen, is ze te ver gegaan in haar sport of speelde er iets anders?

Ik heb serieus een paar keer met ingehouden adem zitten kijken. Wat een heftige sport, hoe extreem en zo ontzettend niet geschikt voor mij. Ik ben die pannenkoek die soms remmend een heuveltje afrijdt omdat mijn hoofd de overtuiging heeft dat het te hoog is. En als ik de beelden van deze documentaire zie voel ik me opgesloten in dat enorm diepe water. Want wat doe je als je 100 meter onder water bent en je raakt in paniek? Je kan niet even in de remmen knijpen en afstappen. Je zit onder water, hebt tijd nodig om boven te komen. En pas boven ben je veilig. Eww!

Toch vind ik het gaaf om te kijken. Wat drijft deze mensen? Maar ook: hoe is de zee werkelijk als je zoveel minuten zonder zuurstof kan? Het moet je ergens het idee geven onsterfelijk te zijn. Misschien is dat wel waarom deze duikers de grens waar elk ander mens ver vandaan blijft zo opzoeken.

Dit jaar schijnt er ook een Hollywood film over Audrey uit te komen. Met Jennifer Lawrence in de hoofdrol. The Dive vertelt het verhaal van Audrey en Pipín. De Franstalige film Le grand Blue is de ultieme klassieker over deze sport. Maar kijk eerst No Limits maar even. Het zal je boeien.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.