Elk jaar aan het einde van het wielerseizoen komen wielrenners en rensters van de hele wereld samen om tegen elkaar te strijden. Dit jaar is het WK in Richmond. Gisteren de tijdrijders en dit weekend de wedstrijd op de weg. Wij zien er onwijs naar uit en vroegen kenner Loes Gunnewijk om de favorieten voor de vrouwenwedstrijd die dit weekend verreden wordt.

Maar eerst kijken we even terug naar de gebeurtenissen van gisteren. Onze eigen favoriet Ellen van Dijk stond sterk aan de start. Deze zomer won Ellen goud tijdens de zomerspelen en voor de wedstrijd in Richmond werd ze vooraf gezien als één van de acht kanshebbers op goud. Zelf keek ze uit naar de wedstrijd. Ellen verwachtte een open en spannende race waarin alles gebeuren kan. Maar wat er uiteindelijk gebeurde, dat was zo’n pech. Het was Anne van der Breggen die tweede werd en Linda Villumsen eerste. Ook op de derde plaats ook geen Ellen, maar Lisa Brennauer . Ellen had onwijze pech, haar achterwiel zat niet goed in haar fiets en liep zodoende aan. Het resultaat? Een leeglopende band en een zevende plaats.

 

Favorieten WK Richmond

Zaterdag staat het damespeloton aan de start voor de strijd om de wereldtitel. De wedstrijd is vanaf acht uur ‘s avond live te volgen op tv. Afwezig is Marianne Vos. Zij heeft niet haar beste wielerjaar. Maar zij is niet de enige favoriet. Wij vroegen Loes Gunnewijk een blik te werpen op het startveld en ons te vertellen welke rensters we in de gaten moeten houden:

 

Anna van der Breggen

Tijdens het WK van 2014 was het Van der Breggen die een zeer ongelukkige val maakte in de ploegentijdrit. In 2015 is ze echter sterker dan ooit en is de kopvrouw van het Nederlandse team. Ze staat bovenaan in de UCI-ranking, won de Giro Rosa en La Course en heeft misschien wel het sterkste team dat je kan wensen om zich heen. O ja, en ze won al zilver in de tijdrit!

 

Jolien d’Hoore (België)

De Belgisch kampioene rijdt een ijzersterk jaar. Ze staat tweede in de UCI-ranking, won het eindklassement van de BeNe Tour en behaalde mooie etappezeges en podiumplekken in o.a. de Holland Ladies Tour en de Ronde van Vlaanderen.

 

Lisa Brennauer (Duitsland)

Brennauer completeert het UCI-podium. De Duitse is de huidige wereldkampioene tijdrijden en is de vice-wereldkampioene op de weg. Ze won dit jaar diverse meerdaagse koersen waaronder de in september verreden Holland Ladies Tour.

 

Elizabeth Armitstead (Groot-Brittannië)

Armitsteadt is de zilveren medaille winnares op de Spelen in Londen, waar ze de sprint verloor van Marianne Vos. Ze begon dit jaar heel sterk, en zette dat na een ongelukkige botsing met een groep fotografen door. Ze werd Brits nationaal kampioen en won de Wereldbeker, voor Van der Breggen en D’Hoore.

 

Emma Johansson (Zweden)

De Zweedse Johansson is al jaren een van de topvrouwen in peloton. Ze werd tweede tijdens de Olympische Spelen in 2008, zesde in 2012, werd in 2013 vice-wereldkampioene achter Marianne Vos en is veelvuldig nationaal kampioene op de weg én in het tijdrijden.

 

Pauline Ferrand Prevot (Frankrijk)

Ferrand Prevot is de huidige wereldkampioene, zowel op de weg als in het veld. Ze rijdt gedurende het jaar bij het Nederlandse Rabobank – Liv/Giant team, de ploeg van Marianne Vos en Anna van der Breggen. In deze WK wegrace zij zal een van de grootste concurrentes zijn van de Nederlandse dames zijn.

 

Outsiders

Gracie Elvin (Australië) en onze eigen Ellen van Dijk die net op tijd hersteld is van een sleutelbeenbreuk en na de tijdrit waarschijnlijk vastberaden is haar winst nog ergens te pakken.

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak