De Giro Rosa volgen – hoe doe je dat?

live de giro rosa volgen hoe doe je dat

Niets liever hadden we gedaan dan live meekijken hoe de het Nederlandse team Boels Dolmans de openende ploegentijdrit van de Giro Rosa 2017 wint. De Giro Rosa volgen blijkt echter niet zo gemakkelijk. Geen uitzending op de NOS, en ook geen livestream van de Giro Rosa.
We geven wat achtergrondi
nformatie over de koers, maar vooral antwoord op de vraag: de Giro Rosa volgen – hoe doe je dat eigenlijk?

De Giro Rosa

De Giro Rosa is DE koers in het vrouwenwielrennen. 10 dagen lang wordt er in de Ronde van Italië gestreden om de felbegeerde roze trui. Dit jaar belooft die strijd enorm spannend te worden, want met uitzondering van Marianne Vos, zijn alle wereldtoppers aanwezig.

De top 10 van de wereldranglijst staat bij de Giro Rosa 2017 aan de start. Met daarbij o.a. de winnares van vorig jaar, de Amerikaanse Megan Guarnier, huidig Olympisch kampioene en winnares van 2015, Anna van der Breggen, maar ook de op de roze trui gebrande Annemieke van Vleuten.

Naast de roze trui wordt er ook gestreden om het paars (sprint), groen (klimmen) en wit (jongerenklassement). En een trotser mens dan een Italiaan? Die is er bijna niet, en daarom kent de Giro Rosa ook de blauwe trui. De trui voor de beste Italiaanse renster. Zo is het elke dag óók een Italiaans feestje op het podium.

Etappes

De Giro Rosa wordt verreden in 10 etappes. Na de ploegentijdrit van gisteren, volgt vandaag een etappe van 122km, met in de laatste 25 kilometer een steile klim van 5km lang. De uitslag belooft er na vandaag dus al spectaculair anders uit te zien.

Na nog twee etappes voor de klimsters, na vier vlakke etappes, en na een tijdrit midden in de week, zal zondag 9 juli de slotetappe verreden worden op de Vesuvius. Wij kijken na al uit naar de fantastische beelden die dit zal opleveren.

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van alle etappes, inclusief routekaarten, hoogteprofielen en verwachtte doorkomsttijden.

De Giro Rosa volgen?

De belangrijkste onbeantwoorde vraag voor iedereen is misschien wel: hoe kan ik de Giro Rosa (live) volgen? Helaas is het niet zo simpel als NOS of Eurosport opzetten en live de mooiste beelden te zien krijgen. De officiële TV zender van de Giro Rosa, de RAI, verzorgt helaas geen live-uitzending. Net zo min als een livestream.

Live volgen van de Giro Rosa doen we daarom via Twitter (hashtag #GiroRosa). Hier komen alle updates vanuit Italië direct binnen. Updates van de deelnemende ploegen, de UCI, de organisatie van de Giro Rosa, maar ook van enthousiaste verslaggevers.

Voor mooie verslagen en uitslagen direct na de etappes is Ella Cyclingtips onze favoriet.

Maar vergeet ook niet de wedstrijdverslagen van de dames zelf. Zo plaatsen o.a. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten als Janneke Ensing (team Alé Cippolini) niet alleen korte updates op hun Facebook-pagina’s, maar schrijven ze ook hun eigen raceverslagen.

De mooiste foto’s

Voor de mooiste foto’s uit de koers, maar in het algemeen van het vrouwenwielrennen: houd Vélofocus, bijvoorbeeld via Instagram.

Congrats Annemiek! 🎉 #GiroRosa Stage 2 winner!

A post shared by Vélofocus (@velofocus) on

Hoogtepunten van de Giro Rosa

Maar natuurlijk willen we eigenlijk niets liever dan de beelden zien. In Italië zendt de RAI direct na de uitzending van de Tour de France, een 20 minuten durende samenvatting. Een samenvatting met de hoogtepunten van de Giro Rosa. Ben je in Italië, of heb je een goeie VPN dienst (bijv. Tunnelbear), dan kun je de hoogtepunten hier kijken.

Gezien onze kennis van het Italiaans, heeft YouTube onze voorkeur. We volgen het kanaal van de UCI, waarop een samenvatting van elke etappe geplaatst wordt. Maar ook de kanalen van enkele ploegen. Zo maken Orica Scott, Boels Dolmans, Véloconcept en Wiggle High 5 allen een mooie backstage compilatie van hun dag. Fantastisch leuk om te zien.

We hebben de filmpjes in afspeellijsten klaar gezet op ons eigen YouTube-kanaal:

 

 

De Nederlandse dames zijn tot nog toe oppermachtig in de Giro Rosa 2017. Team Boels Dolmans pakte de eerste ritwinst in de ploegentijdrit, waardoor Anna van der Breggen al meteen in gouden positie kwam.

In de tweede etappe pakte Annemiek van Vleuten de etappewinst. Anna van der Breggen pakte het roze dankzij bonificatiesecondes. Ze heeft het roze ook na de 8e etappe nog altijd om haar schouders. Annemiek van Vleuten is gebrand het roze van haar te veroveren, maar heeft een achterstand van een anderhalve minuut goed te maken in de laatste twee etappes. Ze draagt wel de paarse puntentrui én het groen van het klimklassement.

In die achtste etappe was het de Nederlandse Lucinda Brand die, in de koninginnerit de overwinning pakt. 

En nog een Nederlands succes (en een van Team Sunweb): Floortje Mackaij rijdt al dagen fier in haar witte trui. De witte trui van het jongerenklassement.

giro rosa volgen

Fietsarmbandje mintgroen met fietsbedel

Astrid Geerts

"Ik sport om mijn hoofd leeg te maken, maar toch ook echt wel om de uitdaging. Ik vind het gezellig en geniet van het buiten zijn. Mij zul je niet zo snel in een sportschool zien. Liever zit ik op mijn mountainbike onder het dak van bladeren in het bos." Astrid | Nerd | Wiskundige | Mountainbiker | Fietsvrouw |Waaghals

3 Comments
  1. Ik vind het jammer dat de Giro Rosa niet wordt uitgezonden op tv. Het is ook mooi om te zien hoe de dames tegen elkaar strijden. En zeker zo mooi als het mannen wielrennen! Vind gewoon dat het meer op tv moet komen maar ja wat doen we eraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.