Drie van de vier vrouwen die sporten zeggen dat ze zich sterker voelen door te sporten. Zowel fysiek als mentaal. In de hardloopwereld valt het op hoeveel vrouwen er lopen, aan beginnerslessen doen er vaak meer vrouwen mee dan mannen. Ook de racefiets is heel populair er zijn door het hele land steeds meer leuke vrouwen fietsgroepen. Sportende vrouwen zijn voor ons de normaalste zaak van de wereld, toch was dat tot ver in de vorige eeuw niet zo. Sportende vrouwen werden niet serieus genomen of beoefening van sport werd ze verboden.

 

Wij zijn maar wat blij dat we kunnen sporten. Zonder zouden wij niet kunnen. We kunnen vandaag de dag sporten, zweten en afzien doordat er in het verleden vrouwen eigenwijs en koppig genoeg waren om zich niet tegen te laten houden. Wij hebben een paar van die heldinnen en belangrijke momenten van de vrouwensport voor je op op een rij gezet.

 

500
Ergens in de 6e eeuw ontstaan de Spelen voor vrouwen. Vrouwen mochten niet meedoen met de Spelen en organiseerden hun eigen wedstrijd. Ze gingen hardlopen. Hun Spelen werden de Heraea genoemd, naar de Godin Hera. Zij was de dochter van de titanen Kronos en Rheia en de zus van Zeus en werd gezien als de beschermgodin van het huwelijk.

 

1875
Springfield, USA, de eerste professionele basketbal wedstrijd tussen twee vrouwelijke teams: The Blondes tegen The Brunettes.

 

1900
De eerste vrouwen doen mee aan de Spelen. Tot die tijd is dat niet mogelijk. Tijdens de eerste jaren van de Spelen is het zelfs verboden voor vrouwen om in het publiek te zitten. De atleten liepen toen nog naakt. Een vrouw die werd betrapt kon de doodstraf verwachten.

suzanne lenglen

1919
Eén van de sporten waarin vrouwen het echt goed doen is tennis. Dit is ook één van de eerste sporten waar vrouwen aan mee mochten doen. Al was het nog niet in wedstrijd verband. Vrouwen werden geacht niet te zweten en ze droegen op de tennisbaan lange rokken. Het recreatieve balletje slaan veranderde voorgoed door Suzanne Lenglen, Zij wilde winnen en ging kleding dragen die niet in de weg zat. In de periode vanaf 1919 tot 1926 won ze 21 grandslam titels in zowel het enkel als het dubbelspel. Met haar wil om te winnen is ze de grondlegger van het huidige vrouwensucces.

alfonsina strada

1924
Alfonsina Strada doet als eerste en enige vrouw mee met de de Giro d’Italia. Ze mag meedoen omdat de meerdaagse koers wel wat media aandacht kan gebruiken. Alfonsina komt na 3617 km twintig uur na de winnaar over de finish, maar verdient door de aandacht die haar deelname genereert veel meer dan de snelste man in koers.

Babe-Didrikson-Zaharias

1932
Op de Olympische Spelen in LA wint Babe Zaharias goud bij het speerwerpen en het 80m hordelopen. Een prachtig resultaat en vooral als ze ook bij het hoogspringen de hoogste sprong op haar naam schrijft. Helaas wint ze hier geen goud maar zilver, haar sprong techniek is anders en word afgekeurd omdat de techniek te onvrouwelijk is.

rie mastenbroek

1936
De Nederlandse zwemster Rie Mastenbroek wint op de Spelen in Belijn vier plakken: drie goud en één zilver. Daarmee is ze de eerste vrouw die zoveel wint.

fanny_blankers_koen

1948
Vier keer goud voor Fanny Blankers Koen! De eerste keer dat ene vrouw vier keer goud wint en de loopster doet dit op de 100m, 200m, 80 m horde en de 4x100m estafette. In hetzelfde jaar vindt de eerste marathon voor vrouwen plaats op de Spelen. Voor die tijd dacht men dat het beter was als vrouwen die afstand niet liepen, hun baarmoeder zou er immers uit kunnen vallen.

Barbara Buttrick sparring

1950
Barbara Buttrick – pionier in het vrouwenboksen – wint de wereldtitel in haar gewichtsklasse. Een titel die ze tien jaar lang op haar naam heeft staan. Barbara komt oorspronkelijk uit Engeland waar ze naast haar administratieve baan elke avond ook traint op de zak. Wedstrijden kan ze nauwelijks doen. Geen officiële want de Engelse boksbond erkent de vrouwelijke boksters niet. Ze verhuisd naar de Verenigde Staten en wordt daar één van de eerste vrouwen met een licentie.

Switzer_Boston

1967
Kathrine Switzer loopt als eerste vrouw de marathon van Boston. En finisht ondanks dat een official haar van de weg probeert te duwen en haar nummer van haar trui probeert te trekken.

 

1991
De Fifa organiseert het eerste vrouwenvoetbal WK in China, het Amerikaanse team wint.

 

Voor vrouwen is sport nog niet overal ter wereld een gewone zaak, maar elke tijd en elke cultuur heeft haar vrouwen die zich niet laten tegenhouden. Op NPO Spirit 24 kwamen we een filmpje tegen over boksende vrouwen in Afganistan en ze slaan daar flink van zich af.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.