sprintster judith vis met bobslee in sochi 2014

In 1998 pakt Judith Vis brons bij het NK indoor, als hordeloopster. Ze is dan 18 jaar oud en belooft Nederlands beste hordeloopster te worden. Het jaar erna wint ze hetzelfde NK en houdt die titel in de daarop volgende vier jaren op haar naam. Deze week is Judith naar Rusland vertrokken waar ze haar eerste Spelen meemaakt.

“Afgelopen jaren is er ontzettend veel veranderd, en ben ik van een talentvolle 100 meter hordeloopster getransformeerd tot een bobsleeër. Nu hoop ik de kroon te kunnen zetten op mijn sportieve carrière.” staat er op de website van Judith Vis. Ze is twaalf jaar als ze met atletiek begint en blijkt een snelle te zijn. In de eerste instantie richt ze zich op de meerkamp, maar specialiseerde zich na verloop van tijd in verspringen. Totdat ze voor de horden kiest, het onderdeel waar ze de top mee zou bereiken en misschien wel eens naar de Spelen zou kunnen.

Titel na titel sleept ze binnen en Judith besluit zich voor de Spelen van 2004 volledig toe te leggen op het hordelopen. In de aanloop van die Spelen kwalificeert ze zich in 2003 voor het WK in Parijs. Als ze hier een goede tijd neerzet, is ze verzekerd van haar deelname aan de Spelen. Helaas verloopt haar WK niet zoals gewenst en moet Judith zich via een andere weg kwalificeren.

De Spelen vanaf de zijlijn

Sporters hebben een beperkt aantal kansen om hun Olympische droom waar te maken. De Spelen zijn eens in de vier jaar en de jonge atleten hebben maar een beperkte houdbaarheid. Daarbij zijn de Spelen het hoogste podium voor de sport, dus de kans om mee te doen wil een beetje atleet niet mislopen.

Judith moet via een andere wedstrijd haar plekje op de Spelen zien te pakken en richt zich na het magere WK helemaal op de komende wedstrijden. Haar inzet en wilskracht zijn enorm. Met alle focus zet ze zich in om haar Olympische droom alsnog waar te maken. Tot de fatale dag in Doha, waar ze tijdens een wedstrijd haar achillespees scheurt. Een jaar van operaties en herstel volgt en Judith bekijkt de Spelen vanaf de zijlijn. Ze mag pas een jaar later weer wedstrijdgericht trainen en weet niet of ze ooit nog op haar oude niveau terug zal komen. Weg Olympische droom.

sprintster judith vis in bobslee sochi 2014

Sochi 2014: van sprint naar bobslee

Een triest verhaal wat had kunnen eindigen in een leven lang terugkijken op die ene gemiste kans. Ware het niet dat ze in de winter van 2010 actief wordt als remster in de tweemansbob. Want na haar blessure kan ze misschien niet meer hordelopen, maar rennen kan ze nog wel. En hoe? Ze is heel snel en heel sterk! Voor de bobslee heb je precies het soort sterke en explosieve atleten nodig als Judith. En de manier van lopen is net even anders dan bij het hordelopen. Na het verloren WK horden van 2003 wist ze dat ze de Spelen alleen zou bereiken via een omweg. Dat die omweg via de bobsleebaan zou lopen wist ze niet. Een wonderlijk verhaal van een atlete die tien jaar na het verlies van haar Olympische droom alsnog Olympiër wordt.

Meer lezen over topsportvrouwen? Lees dan het interview met hordeloopster Eefje Bons, van snowboardster Cheryl Maas of die met oud-wielrensters Loes Gunnewijk en Leontien van Moorsel.

Foto’s: Wikimedia Commons

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.