“Hee wat leuk, moet je kijken er staat een waterkoker.” We staan met onze fietsen in de hand in een boerenschuur op het Sallandse platteland. Het is het eerste weekend met mooi weer en we zijn met een groepje vriendinnen aan het fietsen.

Op de crossers door het bos in Overijssel. Het parcours ligt er mooi bij en we rijden de nieuwste en voor ons nog onbekende lus. Die blijkt perfect voor het fietsdagje waar wij zin in hebben. Stukken slingerend en hobbelig singletrack worden afgewisseld met gewone boerenwegen en zanderige bospaden. We rijden langs mooie authentieke boerderijen waar nog echte boeren wonen. In het Gooi waar we ook graag fietsen zie je dat niet meer.

Snelheid doet er niet toe

We willen deze dag zo lang mogelijk op de fiets zitten en buiten zijn, met andere woorden: snelheid doet er niet toe. Lekker kletsen en genieten wel. Omdat de MTB route rondom Deventer zo afwisselend is leent deze zich perfect voor het rondje wat wij willen maken. Op de technische stukken rijden we volle bak en als de wegen wat rustiger en breder zijn, fietsen we naast elkaar met de handen op het stuur.

Zo af en toe komen we langs terrassen in de zon waar mensen zitten te genieten van een koffie. Op zich gaat een lekkere latte er wel in, maar tegelijkertijd zijn we ook zo fijn aan het fietsen dat we door willen gaan. In de vakjes van onze fietsjasjes zitten nog Snelle Jelle’s dus stoppen voor eten hoeft ook nog niet.

Koffie midden in het bos

Als we bijna veertig kilometers op de teller hebben beginnen we toch honger te krijgen en een koffie gaat er ook wel in. Alleen rijden we ergens midden in het bos, hebben we geen idee waar we zijn en een teken van de bewoonde wereld zien we ook niet. We rijden op een zandweg met aan weerskanten bosjes en weilanden. De vogeltjes fluiten en hier en daar denken we het gezoem van insecten al te horen. De weg maakt een bocht en kort na de bocht staat een houten bankje in het hoge gras. Daarnaast staat een bord. ‘Rust’ staat erop.

We stappen af en lopen het boerenerf naast het bord op en zo komen we in de boerenschuur waar de waterkoker staat. En een koelkast met blikjes, een Senseo apparaat, kopjes, suiker en melk. Zelfs een wc en een grote spaarpot met een tekstje over karma erboven.

Een aantal stoelen en een tuintafel maken het geheel af. De boer waarvan het erf is heeft een plekje gemaakt waar wandelaars en fietsers even bij kunnen komen en genieten van een versnapering. En dat allemaal op goed vertrouwen. Ook dat zie je in het Gooi – waar we zo graag fietsen – niet!

Rustpunten

De boerderij met het bord Rust maakt deel uit van rustpunt.nu een netwerk van boeren die op hun erf een hoekje hebben ingericht waar wandelaars en fietsers even kunnen uitrusten. Achter deze rustpunten zit stichting rustpunt, wat weer een initiatief is van Heemskerk Advies- en Ontwikkelingsbureau. De rustpunten zijn te vinden in Overijssel, Groningen, Noord Holland, de Achterhoek en de Veluwe. En Utrecht komt er binnenkort ook nog bij.

Op de site van Rustpunt vind je een kaart met alle locaties, maar ook met een fietsrouteplanner.

Wij vinden het een prachtig, authentiek initiatief en willen onze fietsrondjes er eigenlijk wel op af stemmen. Nu maar wachten tot er een rustpunt komt in het Gooi waar we zo graag fietsen 😉

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.