Marianne Vos, wie kent haar niet. Zij is de renster die in de regenboogtrui rijdt en de beste van het vrouwenwielerpeloton is. Er gaan zelfs geluiden op dat deze renster het halve herenpeloton er nog uit rijdt, maar zelf zou Marianne dat nooit zo zeggen. Voor mij is Marianne de renster die ik heb geïnterviewd voor mijn boek over de Tour de France. Een wedstrijd waar Marianne niet aan mee zal kunnen doen. Marianne is immers een vrouw en de Tour? Die is voor mannen. Maar op 27 juli zal Marianne wel strijden in Parijs, want zij is één van de rensters die bij La Course by TDF aan de start staat.

“Het grootste podium van de wielersport met de daarbij horende gele trui, ik heb al veel gewonnen, maar om die trui zou ik graag een keer willen strijden.” vertelt Marianne me zo’n anderhalf jaar geleden. Marianne is niet de enige renster met deze droom. Het hele vrouwenprofpeloton wil dit wel. En het is bij deze vrouwen niet bij romen gebleven. De rensters zijn gaan praten. Met de UCI en de ASO. Ze kwamen met ideeën en deden alles om ook te mogen finishen in Parijs.

 

De Tour Feminin

Voor het grote publiek is de Tour de France het gezicht van het wielrennen. Liefhebbers volgen veel meer koersen en echte liefhebbers volgen ook het vrouwenwielrennen op de voet. Maar op het uithangbord van de sport komen de vrouwelijke rensters niet voor. Eigenlijk is het gezicht van de sport incompleet. De enige vrouwen die je in de Tour ziet zijn rondemissen, hier en daar wat fysio’s en journalistes, maar daar blijft het dan ook bij.
Vroeger – in de tijd van Leontien – was er wel een Tour voor vrouwen. Deze Tour Feminin was net iets korter, maar net zo populair.

Bijna elke liefhebber van de sport herinnert zich de beelden van Leontien op de Alpe d’huez nog wel. In een soort van sur place strijde ze als een volleerd pokeraar met Longo. Leontien won… natuurlijk. Die Tour zouden de huidige dames wel terug willen hebben, vandaar hun lobby en rondgang bij de organisatoren. Hun idee is dat ze voor de heren uitrijden, als opwarmertje voor het publiek. Het liefst willen ze een volwaardige Tour, maar eigenlijk zijn ze met elke kans om daar toe koersen al blij.

 

La Cours bij le Tour de France

IMAG3016

De lobby heeft geholpen, een volwaardige Tour is het nog niet, maar strijden op de Champs Elysees dat doen ze wel. Want bij de finish van de drie weken durende Tour de France wordt deze zomer de eerste editie van La Course verreden. Dit criterium van 90 km gaat dwars door Parijs en finisht op de Champs Elysees. Rensters uit de hele wereld staan aan de start, waaronder veel Nederlandse toppers. En wij zijn erbij! Ik en Jeanine gaan er heen om verslag uit te brengen en dit evenement van dichtbij mee te maken. We doen verslag van de koers, spreken de rensters en volgen Ellen van Dijk op de voet, we gaan haar interviewen en gedurende de aanloop van het evenement houdt ze ons op de hoogte. En natuurlijk staan we langs het parcours onze longen uit het lijf te schreeuwen voor zowel Ellen als Marianne.

Maar vooral gaan we opzoek naar de rondemannen, want in tegenstelling tot alle andere wedstrijden staan er hier niet van die in lieflijke jurkjes gestoken mooie meisjes, maar gewon een stel echte podium hunks!

We zijn er klaar voor, pakken onze koffers alvast in want op 27 juli zijn wij op de Champs Elysees!

Liefs Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.