luieren op camping de rietveld in Overijssel

Wedstrijdsporter of meer een recreant, een hobbysporter zoals wij dat noemen. Die tweedeling maken we omdat er volgens ons een verschil tussen die twee sporters zit. Wedstrijdsporters zijn helemaal gericht op het resultaat en hun hele leven staat in het teken van de sport. De hobbysporter doet haar rondje om te genieten, voor de hobbysporter is sport vaak de manier fysiek en mentaal gezond te blijven. Kortweg kan je zeggen dat de wedstrijdsporter leeft in dienst van haar sport en dat de hobbysporter juist andersom sport in dienst van haar leven. Beide kunnen even fit en sterk zijn. Het sentiment en het motief verschillen gewoon.

Wie op de Twitter bio van ‘s werelds beste wielrenster kijkt, zal lachen om de woorden die Marianne Vos gebruikt om zichzelf te omschrijven. Ze noemt zichzelf een fulltime hobby cyclist. En misschien is dat – naast de goede genen, een superlichaam, veel koersinzicht en al het andere wat haar de beste maakt – wel waarom ze zo goed is. Marianne is verzot op fietsen en ze doet het echt voor haar plezier. Bij elke pedaalslag is ze dankbaar en blij dat ze hem mag maken.

Balans tussen in- en ontspanning

Wij schreven in Het tao van trainen over hoe te veel training en de verkeerde mindset tot overtraining kan leiden. Triatlete Maryvonne schreef ook over afstanden, prestaties en haar vrijheid om te doen wat ze wil. Wij schrijven hier graag over, omdat we het een belangrijk onderwerp vinden. We merken dat het voor veel sporters een uitdaging is eens wat minder te doen.

Net als in het gewone leven is het in de sport ook belangrijk om een balans te hebben tussen in- en ontspanning. Te veel van het ene of het andere geeft matige resultaten en maakt je vaak niet gelukkig. Voor veel sporters is te hard en te streng trainen een valkuil. Er zijn er genoeg die door te rigide te zijn hun plezier kwijtraken en zelfs inactief op de bank eindigen. En dat vinden wij echt zonde.

Hoewel resultaten in de sport heel belangrijk zijn zul je ze nooit een goede tijd neerzetten als je vergeet te genieten.

De balans tussen in- en ontspanning is een belangrijk onderwerp voor ons. Lees bijroobeeld ook de stukken Houd sporten leuk, train realistisch en Luisteren naar je lichaam.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.