Het laatste weekend voor kerst. Het is bomvol in de stad! Gelukkig kan je voor sporters heel gericht cadeutjes kopen, in je speciaalzaak of online. Wij geven deze week een paar leuke tips voor cadeautjes die je nog kopen kan. Rose begint met de sokken van onze partner STOX energy: compressie voor een beter herstel én warme voeten. 

Ik beken het maar, ik ben zo’n iemand die sokken cadeau geeft met kerst. En toch heb ik nog vrienden, want ik geef die sokken niet omdat ik echt niets kan bedenken, maar omdat dit soms simpelweg het beste cadeau is. De sokken die ik weggeef zijn niet standaard. Het zijn sportsokken voor een beter herstel en meer energie. Op die manier is de sok ineens een heel gaaf cadeau.

Herstel door compressie

Je ziet het tegenwoordig veel, sporters die tijdens hun training of na een wedstrijd met van die hoge kousen lopen. Vooral hardlopers doen dat. ‘Die kousen zien er natuurlijk niet uit onder een korte broek, dus moeten ze wel functioneel zijn.’ was mijn eerste gedachte toen ik ze zag. En ik wilde er eigenlijk niet zo heel veel van weten. Maar als journalist en sportblogger moest ik toch in het onderwerp duiken. Inmiddels kijk ik anders tegen compressiekousen aan. De resultaten liegen er niet om.
Veel sporters merken dat ze minder spierpijn hebben en sneller herstellen sinds ze compressie gebruiken. Dit komt doordat compressiekousen de doorbloeding van je benen bevorderen en er zodoende voor zorgen dat er meer zuurstof naar je spieren gaat. En er worden meer afvalstoffen afgevoerd. Van de hardlopers die een 10 kilometer lopen, heeft maar 14% last van spierpijn na hun training. Dit in tegenstelling tot de 93% die zonder kousen loopt. Dit compressie-effect gaat verder dan de sport, compressiekousen worden steeds vaker door verplegend personeel en vliegtuigpassasiers gedragen. Na een vlucht van vijf uur blijkt 60% van de reizigers minder last van pijnlijke of opgezwollen benen te hebben.

stox

Verschillende soorten kousen

De meeste merken voor compressiekousen maken één soort kous. Die kous werkt dan heel goed tijdens sport, maar minder als dagelijkse kous. Of ze bieden voldoende compressie, maar zijn niet warm genoeg voor in de winter.
Omdat er zoveel verschillende gebruikers met elk hun eigen wensen zijn, heeft STOX een aantal verschillende kousen gemaakt. De worksock is speciaal ontworpen voor mensen met een staand beroep. Deze kousen helpen vermoeide en pijnlijke benen te voorkomen en dragen – zonder te strak te zitten – gedurende de hele dag bij aan de bloedcirculatie in je benen.

De running uitvoering geeft naast compressie ook extra steun. Hierdoor krijg je meer energie in je benen, ben je minder snel vermoeid , zal je minder spierpijn hebben én verminder je het risico op scheenbeenblessures.
De recovery sock is anders. Deze kous draagt bij aan een sneller herstel na je training maar ook bij blessures. Bijvoorbeeld als je al scheenbeenklachten hebt en je zo snel mogelijk van je blessure af wilt zijn.
Nieuw is de skisok die ik cadeau geef deze kerst. Die zorgt voor sneller herstel, meer energie en uithoudingsvermogen én warme voeten. Voor mezelf heb ik die ook gekozen. Ik gebruik al sinds jaar en dag skisokken als ik in de winter ga fietsen en heb sindsdien geen last meer van koude voeten. Met de nieuwe skisok van STOX heb ik er ook nog compressie bij. De sok is van een wat meer wollig materiaal gemaakt en voelt lekker zacht.
Het idee van deze verschillende kousen spreekt mij aan. Ik heb gemerkt dat ik tijdens het hardlopen liever geen compressie draag. Na mijn training juist wel, dan wil ik mijn herstel versnellen. Op de fiets vind ik het dragen van kousen wel weer fijn en als ik een lange dag moet staan eigenlijk ook wel. De echte hardloopkousen zitten mij vaak net even te strak en de herstel kousen geven weer net te weinig steun voor een hardloper die ze tijdens het sporten wil dragen. Voor elke sporter een eigen sok dus en met een beetje mazzel binnenkort ook voor jou.

Sokken als cadeau

Ik vind sokken als kerstcadeau voor een sporter helemaal niet verkeerd. Sterker nog het is één van de liefste dingen die je kan doen. Geef je de compressiekous aan een hardloper? Dan geef je eigenlijk uren en uren aan loopplezier. En geef je recoverysokken aan jouw fietser? Dan zeg je eigenlijk ‘pak jij deze zomer je fiets maar. Geniet ervan.’ En die wintersokken voor jouw sportieveling is de belofte van een paar echte winterdagen en genieten in de buitenlucht. Denk aan de piste of zelf sneeuw in het bos bij jou in de buurt. Denk aan buitenspelen, rode wangen en plezier.

Speciaal voor de kerstdagen heeft STOXenergy een mooie actie voor lezeressen van Stoere Vrouwen Sporten: de sokken zijn gedurende de hele maand te koop met korting. Je hoeft hier alleen maar de speciale kortingscode voor te gebruiken. Zo kan je een gaaf paar cadeau geven aan jouw sporter. Of misschien iets vragen voor jezelf. Omdat deze sokken een specifieke maat hebben en je naast de grootte van je voet ook de omtrek van je kuit moet kennen, is het wel een lastig cadeau om te geven. Een sok die te los of te strak zit is minder effectief en kan zelfs onaangenaam zitten. Naast het juiste type sok (de runner voor de hardloper of de skisok voor de wintersporter) is die kuitomtrek dus ook heel belangrijk.
Op de site van STOXenergy vind je uitleg over het meten van je kuiten en de daarbij horende maat. Wil je je sporter verrassen met een mooi paar, maar vind je het wat absurd om zonder enige uitleg kuiten te gaan meten? Ook na de kerst telt de kortingscode nog.

Stoere Vrouwen Sporten kortingscode: ZZwYtRQz hiermee krijg je 20% korting op de hele collectie.

Op de Skisokken, want die zijn zo leuk! Van €37.95 voor €30.95

Maar ook op gecombineerde producten in een bundel zoals running en recoverysokken, of de ski en herstelsok.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.