cheryl maas handschoen sochi

Een teleurgestelde snowboardster legt tijdens het journaal uit dat ze niet tevreden is met haar runs. Hoewel de opening van de Spelen in Sochi pas op vrijdag is beleven de snowboarders al spannende momenten, zij komen een dag voor de opening al in actie.

De snowboardster baalt zichtbaar. Het is de 29-jarige Cheryl Maas, die al sinds 1993 snowboardt. In 2006 was ze al een keer eerder op de Spelen, maar komt dan nog uit in de halfpipe. Ze presteert dat jaar niet zo goed. Het zijn vooral de zenuwen die haar parten spelen.

Na de Spelen van 2006 besluit Cheryl niet meer uit te komen op de halfpipe. Wel gaat ze volledig voor de slopestyle. Deze stijl van snowboarden vindt plaats op een parcours met verschillende obstakels. Zoals van die buizen en van die schansen. Dit onderdeel is in 2014 voor de eerste keer op de Olympische Spelen en Cheryl staat aan de start. Ze is geen favoriet, maar zou zo voor een verrassing kunnen zorgen. Tenminste als alles goed gaat. Zoals ze in het NOS interview vertelt ging het donderdag niet zoals ze wilde. Haar traagste board is nog te snel vertelt ze en ze baalt zichtbaar. Het interview is afgelopen en Cheryl houdt haar want voor de lens. Het is een superleuk ding met een eenhoorn en een regenboog. Een beetje My little Pony – achtig, al zal de stoere snowboardster dat wel anders zien. Even vult de want het scherm en dan loopt ze weg. Alleen met haar board onder haar arm, denkend aan die laatste run.

Levensovertuiging

Wat ze dan nog niet weet is dat ze een trending topic wordt en dat de hele media boven op haar persoon en haar vrolijke wanten zal springen. De regenboogvlag is het symbool van de homobeweging – en Rusland kent sindskort de anti-homowet. Elke uiting die als propaganda van homoseksualiteit gezien kan worden is strafbaar in het land hetgeen wereldwijd tot discussie leidt.

Ook in Nederland. In aanloop van de Spelen wordt Cheryl – openlijk gay en getrouwd met een vrouw – naar haar mening gevraagd. Ze uit in interviews openlijk haar kritiek op de wet en kan zich er kwaad om maken. Cheryl vindt dat we ons allemaal boos zouden moeten maken om de wet. “Nu zijn het de homo’s, maar welke bevolkingsgroep volgt?” vraagt ze zich af.

Toch denkt ze er niet aan om tijdens de Spelen in protest te gaan. “Volgens de regels van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) mag je als sporter geen enkele levensovertuiging promoten. Niet je geloof, maar ook niet je seksuele geaardheid.” legt Cheryl in het AD uit. Toch heeft de anti-homowet Cheryl wel geraakt, ze vind het niet tof dat zoiets kan in deze tijd: “Rusland is een ouderwets land, waar de tijd terug wordt gedraaid.” stelt ze.

Protest

De grote vraag is nu of de want van Cheryl een protest actie was of niet. Zwaaide ze de regenboog bewust voor de camera om te laten zien waar ze voor staat of was het gewoon het gebaar van een teleurgestelde stoere chick die de camera even wegwuifde? De chef de mission Maurits Hendriks denkt niet dat Cheryl er iets mee bedoelde en legt uit dat ze deze handschoenen al jaren draagt. Cheryl zelf baalt ervan dat er wordt gedacht dat het een actie van haar was en verklaard dat ze gewoon baalde van haar runs en dat dit gebaar daar een uiting van was. Cheryl is goed op de hoogte van de regels van het IOC en als haar wanten als een provocatie gezien worden loopt ze het risico niet meer mee te mogen doen met de Spelen.

Zondag is de halve finale van de slopestyle, wij zijn benieuwd naar de wanten die Cheryl draagt, maar ook denken we aan wat Cheryl in oktober in het interview met het AD al zei: “Eigenlijk zou het IOC de Spelen nooit mogen toekennen aan landen waar mensenrechten worden geschonden. Zo’n toernooi is marketing voor een land, je moet dat wel verdienen.”

Wat vinden jullie?

Overigens zijn wij naast het hele gedoe rondom Sochi helemaal fan van de wanten van Cheryl, welk merk is het?

 

Liefs, Rose

Meer lezen over topsportvrouwen? Lees dan het interview met hordeloopster Eefje Bons, van bobsleester Judith Vis of die met oud-wielrensters Loes Gunnewijk en Leontien van Moorsel.

 

Foto’s: Wikimedia Commons

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.