Het is maar goed dat hardlopen zo populair is tegenwoordig, vroeger waren lopers nog van die zonderlinge types die in strak lycra langs de lange eenzame wegen van de polder liepen. Tegenwoordig niet, in het Amsterdamse Vondelpark vallen de lopers inmiddels over elkaar heen, zoveel zijn er. Maar wanneer ben je eigenlijk een hardloper? Is dat als je een halve of hele marathon gelopen hebt of ben je het al als je net begint en nog meedoet aan de iRun clinic? Lopers zijn zo moeilijk niet, iedereen die bij hun clan wil horen mag meedoen. Lopers moedigen iedereen aan om het te proberen, maar pas op! Bezint eer ge begint, want ben je eenmaal om? Dan zou je best wel eens rare lopers gedragingen kunnen vertonen. Wij hebben 13x het vreemde gedrag van hardlopers voor je op een rij gezet.

Je bent hoogstwaarschijnlijk besmet met het hardloopvirus als je …

… je sport-BH als handtas gebruikt

Alles past erin: de sleutel, je ID, je iPod, wat geld of je pinpas en dan nog een lippenbalsem. Wij vrouwen proppen soms zoveel in onze sport-BH dat we een cup kleiner blijken als we het ding uit doen. Wij vragen ons af hoe mannen het doen, de vakjes in hardloopkleding worden steeds kleiner, waar laten zij hun spulletjes? Of nemen ze simpelweg minder mee?

…er rare weersvoorkeuren op na houdt

Hartje zomer en de gesprekken onder lopers gaan erover hoe het warme weer een negatief effect op je snelheid heeft. Zulke gesprekken voeren we nooit bij regen, wind of sneeuw. Dan zijn we in tegenstelling tot de rest van Nederland juist blij, want lopen in de regen of verse sneeuw is het mooiste wat er is. Weer of geen weer het is altijd loopweer!

…speciaal ondergoed hebt: rundergoed

Omdat hardlopen in je charmante stringetje simpelweg niet te doen is. Dat ding kruipt alle kanten op, schuurt op je muts én houdt vocht vast. Of je hipster die voor ZOL (zichtbare onderbroek lijnen) zorgt onder je tight. Nee hardlopers dragen grote onderbroeken van speciale stof, onderbroeken die je nooit of te nimmer zou dragen naar een date, zelfs Bridget Jones zou dat niet doen.
Het schijnt dat mannen zelf zonder ondergoed in hun hardlooptight stappen, daar maken wij ons liever geen voorstelling van.

…een dagje vrij afzien vindt

Je kent het wel, je hebt vrij en het is het perfecte weer (lees: storm, regen en andere gure klimatologische verschijnselen die wij lopers zo tof vinden) je wil naar buiten om te rennen, maar… je hebt rustdag! Balen! Hierin zijn lopers echt een vreemd soort, de meeste mensen vinden een dagje vrij wel fijn, genieten van een beetje nietsdoen. Lopers niet, die voelen zich goed al ze de ene voet voor de ander zetten en dat kilometers lang.

…de wereld als wc gebruikt

Dit is een leuke, wij dachten – toen we nog rondjes onder de 10 km liepen – dat al die poepverhalen nergens op sloegen. Dat wij er geen last van zouden krijgen. Totdat die ene dag kwam waarop we gehurkt in de bosjes zaten te rommelen met blaadjes als wc papier. Van hardlopen moet je poepen, zo simpel is het. Er zijn lopers die daarom de eerte paar kilometers maar dicht bij huis lopen en er zijn lopers die standaard wc papier meenemen in bijvoorbeeld hun sport-BH. Want als je loopt bereik je ooit dit punt van decorum verlies: de wereld is je wc!

…precies weet hoe ver iets is

Alsof poep, slecht weer, aan je schoenen ruiken en rundergoed nog niet genoeg is, zijn wij lopers in afstanden echt een beetje ackward. Wij weten precies hoe ver het is naar het zwembad, die ene brug of naar het huis van je vriendin. Want al die stukjes hebben we al een keer gelopen. En in ons hoofd hebben we niet de ongeveer afstanden opgeslagen, nee we weten het precies, zo is het van het huis van Rose naar het huis van haar broer precies 2,83 km. En het zwembad? 6,02. Yep…

…een speciaal kapsel voor wedstrijden hebt

De hele week gaat je haar in een knot, heb je het net gewassen of ga je naar een feestje? Dan hangt het los. Praktisch haar, wij sportieve mensen houden daar wel van. Het liefst zouden we er niets aan doen. Totdat daar de dag van een wedstrijd is, dan gaan we helemaal los. Speciale vlechten, bandjes en elastiekjes. Ingevlochten of een stevige knot? Niets is ons vreemd. Op een wedstrijddag staan we daar gerust een uur eerder voor op. Alsof het niets is!

…altijd teveel mee hebt als je op vakantie gaat

Dat ene broekje, een mouwloos shirtje, eentje met mouw, het dunne jasje, die ene schoenen, sport-BH’s en nog wat anders spul. Als hardloper neem je onzinnig veel mee als je reist. , ten tweede kan je het weer niet voorspellen en ten derde kan je ter plekke geen wasjes draaien. Travel light met alleen wat handbagage is aan ons lopers niet besteedt, we redden het gewoon niet, want ‘s avonds willen we ook nog een jurkje aan met een hakje, of dat ene slippertje. Niet te doen, koop maar een koffer met wieltjes.

 

…ruikt aan je hardloopschoenen als je ze uit trekt

Toegegeven niet elke loper doet dit, maar veel doen het wel. Net alsof ze aan de geur van hun schoen kunnen merken hoe ze ervoor staan. Of dat ze willen weten hoe dat nu toch ruikt, dat hardlopen. Het is volstrekt onduidelijk waarom lopers dit doen, maar ze doen het. Ooit een voetballer aan zijn schoenen zien ruiken? Dacht het niet…

 

…de pauzeknop van je Garmin indrukt als je voor het stoplicht wacht

De gemiddelde snelheid van je loopje is belangrijk voor ons. Nog niet zo belangrijk als je pr die in zoveel seconden achter de komma kunt opnoemen, maar meetellen doet ie wel. Er zijn lopers die bij elk stoplicht een Garmin even op pauze zetten, zo weten ze dat hun gemiddelde snelheid ten alle tijden absoluut accuraat is. Overigens bestaan er Garmins die vanzelf op pauze gaan hoor.

…versnelt als je een bekende ziet

Wij doen dit en zijn er schaamteloos in, we bloggen er zelfs over en lopen speciaal over de drukste pleinen van de stad. Maar we is niet de enige, allemaal hebben we wel een handje van. Of we nu een rustige duurtraining doen of een herstelloopje, zien we een bekende? Dan versnellen we iets, we gaan netter lopen en kijken verdacht ontspannen om ons heen. En het werkt deze vorm van hardloperspoker, want hoe vaak zien we wel niet een loper die er tien keer lekkerder bijloopt dan jezelf? Precies, die doet het zelfde als wij, om de hoek is het gewoon weer sloffen met de voeten.

…de wekker zet om te kunnen lopen

Je kent ze wel, die Instagram-foto’s van ochtendlopers. Zij die lekker rennen als de zon op komt. Onder lopers kan je dit verhaal nog verkopen, maar als je aan je collega’s vertelt dat je om vijf uur bent gaan trainen, vallen ze achterover van verbazing. Lopers vinden het normaal, het is iets wat ze doen, net als hardlopen in de lunchpauze of in het donker rond een uur of tien. Een dag niet gelopen is een dag niet geleefd, toch?

 

…afstanden en ‘ver’ maar relatief vindt

Och, het is nog maar 6 kilometer, zeggen trainende marathonlopers als ze bijna thuis zijn. Dat de meeste mensen het einde van de straat niet halen vergeten ze, want in hun ogen stelt een paar kilometer niet veel voor. En zo werkt het met alle lopers, we zien geen kilometers maar loopjes meer. Een dorp wat 20 km verderop ligt is een mooie training en waarom al die mensen steeds de auto pakken is ons ook een raadsel, waarom zou je als je het ook lopen kan?

 

Hardlopers, you gotta love them, wij zijn er trots op tot deze tribe te behoren. En terwijl we dit schreven moesten we denken aan dat leuke filmpje wat Asics dit jaar maakte. Hoeveel van deze kenmerken heb jij jezelf al eens op betrapt? Zijn we er een paar vergeten?

Bron: womens health & strengthrunning

Boho hardlooparmbandje met kraaltjes en bedel

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

12 Comments
 1. O ja ik heb er nog eentje…
  Douchen vóór de wedstrijd!
  Alles om in ieder geval fris aan de start te staan, dat je daarna weer stinkt als (tja als wat?) doet er er niet toe, je stond er fris en fruitig!

  1. Eline, kijk eens naar de datum van dit stukje, het is al flink oud, we reposten het alleen af en toe als we denken dat het leuk is. Jammer dat je er meteen van uit gaat dat we iets uit een boekje halen.

 2. Wat een feest van herkenning! Alleen dat stukje over ruiken aan je schoenen niet, al moest ik daar het het hardste om lachen. Wij hardlopers zijn toch ook maar een raar volkje. Wel een heel leuk volk ook, trouwens 😉

 3. “vroeger waren lopers nog van die zonderlinge types die in strak lycra…” ha ha strak lycra… toen ik met lopen begon liep men nog in katoenen shirts en shorts! Lycra kwam net in opmars maar was amper te koop en bovendien duur. Nu koop je het voor een habbekrats bij Lidl enz.
  Leuke blog en veel herkenning!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.