rugbyspeelstern sporten samen

Als sporters maken we deel uit van een hele leuke, fitte familie. Tenminste zo lijkt het. Als keverrijders begroeten we elkaar en op Facebook vormen we groepen. Sport is sociaal. Maar moeten we dan samen sporten of is alleen trainen ook oké? Bij de universiteit van Oxford keken ze naar de effecten van samen en alleen trainen.

Mijn krachttraining doe ik het liefst alleen en hardlopen of fietsen met een vriendin of misschien een paar. Maar in ieder geval niet in een groep. Sporten is voor mij echt tijd voor mezelf, een moment van rust. Daarom vond ik mijn duurtrainingen op de fiets ook altijd zo fijn. Maar er zijn ook sporters die het juist veel fijner vinden om samen te sporten. Die sporten in een team en daar ook echt hun motivatie uit halen. Die door de aanwezigheid van het team een betere prestatie kunnen leveren.

 

Meer endorphinen als je samen sport

Antropoloog Emma Cohen van de Universiteit van Oxford dook in dit onderwerp. Ze keek naar de prestaties van het roeiteam van de universiteit. Het bleek dat de roeiers beter konden afzien als ze samen presteerden. Volgens Cohen had dit te maken met endorphinen, de natuurlijke pijnstiller in ons lichaam. In teamverband zou daar meer van vrij komen.

Met rugbyspelers deed ze ook een onderzoek. Hieruit bleek dat de spelers die een gezamenlijke warming up hadden gedaan beter presteerden in de sprinttest dan de rugbyspelers die hun warming-up alleen deden.

 

Sporten met vrienden werkt positief

Als ik naar mezelf kijk, vind ik het soms heel fijn om met een vriendin te sporten om de simpele reden dat het net een extra motivatie is. Dan trek je elkaar van de bank. Verder is het bij mij qua prestatie afhankelijk van wie de sporter is waar mee ik ben. Is het iemand waar ik me goed op mijn gemak mee voel? Dan ben ik vriendelijker tegen mezelf in de prestatie. Ik leg mezelf minder druk op waardoor ik meer plezier beleef. 
Is het een beginnende sporter? Dan vindt er een shift plaats in mij en ervaar ik een soort verantwoordelijkheidsgevoel. Ik ben dan de persoon die de training leidt en kan dan makkelijker doorgaan.

Maar is het een sporter die heel erg op prestatie zit, die vooraf al bespreekt welke afstand in welke snelheid we gaan afleggen? Dan voel ik me een beetje alleen en dat heeft meteen effect op mijn prestatie. Het lijkt alsof ik het dan een beetje opgeef en achteraan ga bungelen. Wat dat betreft heeft het soort gezelschap zeker effect op mijn prestaties. Hoe zit dat bij jullie?

 

Meer lezen over training of de lekker sporten? Lees deze artikelen en blogs:

Je kan lekkerder sporten door een beter herstel na training

Welk effect heeft je leeftijd op je sportprestaties?

Welke manier van trainen werkt voor mij?

Stoere Vrouwen Sporten Shop

Bron: the guardian
Foto: Quino Al op Unsplash
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.