lekker door fietsen in het najaar

Met de blubber op m’n gezicht en een smerige fiets kwam ik thuis. Voor het eerst was ik wezen fietsen in het najaar. Het had die week flink gewaaid en geregend, maar die dag was het droog en zonnig. Behalve op de fietspaden, die lagen vol met plassen en takken. Voor mij – eerstejaars fietsvrouw – een nieuwe ervaring.

De nieuwigheid begint al voor vertrek: wat trek ik aan? Het is zo’n 12 graden en windkracht 3. Voor hardlopen zou ik m’n kortste broek kiezen met een t-shirt. Als je gaat fietsen in het najaar, is dat echt te koud. Bij gebrek aan lange fietsbroek trek ik een lange hardlooptight over m’n korte fietsbroek. Wel een beetje met mijn in m’n hart, want nog nooit had ik zulke mooie bruine benen en die zou ik voorlopig niet meer zien op de fiets. Over m’n hemd doe ik een hardloopshirt, en daar overheen nog een jasje. Het voelt wat warm en ik twijfel.

Eenmaal op de fiets heb ik geen spijt. Ik kies m’n route zo, dat ik begin met wind tegen. Wat overigens geen garantie geeft over wind mee op het laatste stuk. Al snel ontdek ik dat wind niet mijn grootste tegenstander is. De weg ligt bomvol eikeltjes, bladeren, plassen en modder. Fietsen in het najaar is een stuk uitdagender, ontdek ik amper 5 kilometer van m’n huis! Behendiger dan ik had verwacht, manoeuvreer ik me de bebouwde kom uit. Om te constateren dat de paden er in de buitengebieden zo mogelijk nog uitdagender zijn.

 

De charmes van fietsen in het najaar

Het bevalt me wel, de frisse wind in m’n gezicht en de herfstige natuur. Ik scheur zonder afremmen door de plassen en voel de spetters op m’n benen. Elke slak die ik niet kan ontwijken, bied ik nederig mijn excuses aan. Ik wil niet nadenken over hoe ranzig het is om over een slak heen te rijden. Die kans krijg ik ook niet, genoeg eikeltjes en takken die me snel weer bij de les hebben. Dat ik bij thuiskomst een dode, doormidden gesneden worm op m’n voorvork zou aantreffen, weet ik op dat moment gelukkig nog niet. (lees verder onder afbeelding)

Waar ik in de warme zomermaanden al na zo’n 30 minuten een slokje neem, duurt het nu een uur voordat ik dorst krijg. Ik schrik gewoon een beetje van het koude water en moet lachen. Het water was in de zomer soms zo warm geworden, dat ik er bijna thee mee had kunnen zetten. Dat is nu wel anders. Ik krijg het gewoon koud van elke slok die ik neem! Snel stap ik weer op de fiets. Euhm tja, bidon pakken tijdens het rijden lukt nog niet. Dus stop ik altijd op mooie plekjes zodat ik m’n drinkpauze combineer met een mooi fotomomentje.

 

Fietsen in de juiste kleding

Na een kleine 40 kilometer ben ik weer thuis. Grijnzend veeg ik de modder van m’n gezicht, en ik zie dat m’n fiets ook wel een poetsbeurt kan gebruiken! Eerst even bijkomen, ik heb het snikheet, laatste stuk was toch wind tegen. En ook nog glooiend. Ik vervloek m’n hardloopbroek. Prima als het nog kouder wordt, maar voor nu is het veel te warm. Fietsen in het najaar bevalt me goed, maar wel in de juiste kleding. Ik heb nu een paar beenstukken en trek de volgende keer geen extra shirt meer aan onder m’n jasje en over m’n hemd.

Het is me wel duidelijk waar de term ‘doorgewinterd’ vandaan komt. Ik ben het in ieder geval nog lange niet! Zo heerlijk hoe ik met de verandering van de seizoenen weer een compleet nieuwe ervaring op de racefiets beleef. Fietsen in het najaar is het echt totaal anders, dat heb ik me nooit eerder zo gerealiseerd. De Tacx biedt prima uitkomst als het weer echt te extreem is, maar wat mij betreft ben ik over een half jaar een doorgewinterde fietser. Die lange hardlooptight kan ook prima over m’n beenstukken. Lekker warm 😉

Mochten we toch een horror winter krijgen, dan probeer ik gewoon deze tips tegen koude voeten op de racefiets.

Sport colsjaal – Sunbeam

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.