Belangrijke oefenwedstrijd voor vrouwenwielrennen in Zweden

De Tour de France is geweest, de Giro Rosa verreden en de vrouwen hebben voor het eerst over de Champs Élysées mogen rijden tijdens La Course by le Tour de France. Daarna volgt traditioneel een periode met diverse profcriteriums. Dat zijn criteriums waarin grote namen uit de Tour de France betaald worden om in Nederland rondjes om de kerk te komen rijden. De vrouwen zijn dan altijd het ‘voorprogramma’. Maar het komt steeds vaker voor dat er ook bij de vrouwenwedstrijd wordt geprobeerd zo veel mogelijk grote namen te strikken. Dit jaar stonden Marianne Vos (als wereldkampioene) en Iris Slappendel (als Nederlands kampioene) vaak aan de start, in veel gevallen samen met Ellen van Dijk, Vera Koedooder en Anna van der Breggen. Over verschillende van deze profcriteriums was ook een klassement, dat Marianne Vos won. Met winst in Chaam en Oostvoorne, een derde plek in Roosendaal en een tweede plek in Emmen hoefde ze niet eens aan alle criteriums mee te doen om toch te winnen. Vera Koedooder werd tweede en Anna van der Breggen derde (zie de foto).

Vrouwenwielrennen in Vargarda

Maar na dit ‘gespeel’ op de fiets is het nu weer tijd voor het echte werk. Het vrouwenpeloton trekt naar Vargarda, Zweden voor twee Wereldbekerwedstrijden, de belangrijkste koersen in het vrouwenwielrennen. Eén daarvan is extra belangrijk, omdat het fungeert als een ‘oefenwedstrijd’ voor het Wereldkampioenschap. Dat is de ploegentijdrit. Sinds twee jaar staat dat onderdeel ook op het programma tijdens het WK (waarbij er op dat onderdeel niet namens een land, maar namens een ploeg wordt gereden). Al twee jaar heeft Specialized-lululemon, met huidig Wereldkampioene op de tijdrit Ellen van Dijk, die titel in de wacht gesleept. Maar meer ploegen azen daarop. Ellen van Dijk is dit jaar overgestapt naar Boels-Dolmans, waar ze hopen dat deze impuls ervoor zorgt dat de wereldtitel dit jaar naar een Nederlandse ploeg gaat.

Rabo/Liv wil ook wel dat de wereldtitel naar een Nederlandse ploeg gaat, maar dan uiteraard naar hún ploeg. Na een vierde en tweede plek hopen ze dit jaar op de winst. Maar gaat dat lukken? Of zou Ellen’s oude ploeg Specialized-lululemon er niet misschien voor de derde keer met de titel vandoor gaan? Of de nummer twee uit 2012 en drie uit 2013; Orica-GreenEdge? Genoeg ploegen dus die om de titel gaan strijden. En de ploegentijdrit in Zweden is daarvoor een prima test. Hier kunnen de ploegen kijken of hun opstelling goed is, de volgorde waarin de rensters rijden, of er kan nog wat aan de techniek geschaafd worden. Deze ploegentijdrit vindt  vrijdag plaats, op 22 augustus.

Twee dagen later is er een wegrit in Zweden, die óók meetelt voor de Wereldbeker. De afgelopen jaren was deze wedstrijd prooi voor Marianne Vos (2013), Iris Slappendel (2012) en Annemiek van Vleuten (2011). Altijd uit het kamp van Marianne’s ploeg dus. Het wordt spannend om te zien of het dit jaar weer een Rabo-renster wordt, of dat de andere ploegen hen de loef af kunnen steken. Ik betwijfel het, de Rabo-ploeg is namelijk érg sterk dit jaar. Wie er precies voor elke ploeg mee doen is helaas nog niet bekend, dus dat wordt nog even afwachten. Verder is de website wel erg goed (en ook Engelstalig als je bovenaan op het Britse vlaggetje klikt).  Hier kun je dus meer informatie vinden over de wedstrijden en straks de uitslagen.

Wereldbekerstand van het vrouwenwielrennen

Als gezegd tellen deze wedstrijden mee in de Wereldbeker. Na Zweden is er nog één Wereldbekerwedstrijd, namelijk GP de Plouay-Bretagne op 30 augustus. Momenteel is Lizzie Armitstead (van Boels-Dolmans, Ellen van Dijk’s ploeggenote dus) de leidster in het klassement met 420 punten, vér voor Emma Johansson (295 punten) en Ellen van Dijk (240 punten). Met 120 punten die je krijgt als je een Wereldbekerwedstrijd wint kan er nog wel wat veranderen in het klassement, maar als Lizzie zo goed blijft fietsen als ze tot nu toe deed wordt het lastig haar van die winst af te houden. Verder heeft onze eigen Iris Slappendel momenteel de leiderstrui in het sprintklassement en is Thalita de Jong derde in het jongerenklassement, dus je hebt best kans dat er aan het eind van het seizoen één of twee Wereldbekertruitjes aan Nederlandse rensters worden uitgedeeld.

 Foto: BaatPhoto.com

538858_10152143943120525_229759888_n

Jeanine Laudywielrenster en schrijfster van het boek Strijd in het Vrouwenpeloton, kocht een aantal jaar geleden haar eerste racefiets. Ze rijdt wedstrijden, schrijft over de wielersport en is inmiddels eindredacteur van Feminin Magazine. Een topwielrenster is ze niet. Jeanine is gewoon een vrouw die gelukkig is als ze sport en ook al moet ze vaak aanklampen, haar sport vindt plaats op de weg in het peloton. Ze heeft haar eigen tekstbureau en schrijft voor verschillende sites en bladen. Volg haar op Twitter via @jeaninelaudy.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.