Einde fietsseizoen: vrije tijd in overvloed

Zonder doel is trainen niet leuk

De wedstrijden zitten erop, en zo is het einde fietsseizoen voor Roos. De fiets staat op zolder, tijd voor nieuwe dingen zoals hardlopen en misschien wel weer een potje tennis. Maar Roos wil even niet sporten: lekker bankhangen met Netflix is ook fijn. En volgend seizoen dan? Daar denkt ze nog even over na…

In mijn schema staat vandaag: hardlopen 6km, duurloop. Gisteren stond een half uurtje sportschool op het programma. Eergisteren had ik wel buiten op mijn crossfiets willen trainen. Nu niet, want nu is het buiten helemaal geen lekker weer. Eigenlijk moet ik nog….

Ik heb eigenlijk gewoon geen zin. Niet eergisteren, niet gisteren en vandaag ook niet. O ja, in het weekend ben ik wel met een groep op de MTB het bos in geweest, dat was heerlijk. En vorige week heb ik ook een potje tennis gespeeld. Maar zin om te trainen? Nee.

 

Niksen en lantefanteren

Het is einde fietsseizoen: na een lange periode van trainen en wedstrijden komt het allemaal tot stilstand. Ze zeggen dat het goed is om na zo’n lange periode van gestapelde inspanning wat gas terug te nemen en sporten op een wat lager pitje te zetten. Normaal dacht ik na maximaal twee weken: nu weer lang genoeg genikst, gewoon weer beginnen voor volgend seizoen te trainen! Dit jaar is het anders. Al vier weken ben ik aan het lantefanteren en sport ik meer niet dan wel.

Op zich was het lantefanten gepland: mijn wedstrijdfiets staat weer op zolder en ik heb nieuwe hardloopschoenen aangeschaft. Ook blijkt het een mooi moment om na zes jaar mijn tennisspullen weer eens van zolder te halen. Maar waar ik normaal altijd wel een plan heb na einde fietsseizoen en daarvoor toch ga trainen, lijkt dat nu echt te ontbreken. Geen doel = geen plan = geen training = geen zin.

Lees ook: Wielrenners trainen in de winter

 

Vrije tijd na einde fietsseizoen

Het bijzondere dat me daarbij opvalt dat ik ineens enorm veel vrije tijd heb. Laatst had ik een hele zaterdag waarin ik níets had gepland. Ineens zitten mijn vriend en ik geregeld samen thuis op bank Netflix te kijken. Ik hoef ook niet stipt om half 5 naar huis van mijn werk omdat ik nog moet trainen en zeg dus ineens ja tegen die borrel met collega’s.

Die paar wijntjes op zaterdagavond zijn ineens ook geen probleem. Eigenlijk heb ik überhaupt gewoon niet zoveel structuur nodig als ik niet dagelijks ga trainen. Ik weet ook wel dat als je normaal 10-15 uur per week traint en nu nog geen 4 uur per week omdat het einde fietsseizoen is, dat je dan dus tijd over houdt. En toch verbaast het me…

Lees ook: Getest: de fietskleding van Susy Cyclewear

 

Geen plan voor volgend seizoen

Nu houd ik mezelf voor: Ach, laat ook maar even, over twee weken zul je zien dat je weer wilt beginnen. Maar eigenlijk ben ik daar niet zo zeker van. Want waarvoor zou ik dan gaan trainen? Ik heb namelijk helemaal geen plan voor volgend seizoen. Eigenlijk weet ik niet eens zeker of ik wel weer wedstrijden ga rijden? Ja wellicht wat veldritten komende tijd. En crossduatlon is ook de moeite waard.

De vraag is of ik het echt zo belangrijk vind. Blijkbaar niet want me echt voorbereiden doe ik niet. Om fit te blijven (en gezond) zou iets meer actie beter zijn voor mijn lijf. Blijkbaar sport ik daar dus niet voor. En volgend seizoen? Die keuze kan ik nog best even uitstellen. Ook als ik pas over twee maanden weer aan de slag ga kan ik heus nog wel op niveau komen… toch?

Wat het me in elk geval leert is dat ik een doel nodig heb om me te activeren. En met een doel ben ik goed in gestructureerd trainen en geniet ik van het sporten. Ook in slecht weer, ook als ik het druk heb en ook als ik eigenlijk meer zin heb ik een avondje op de bank. En zonder doel? Ik doe maar wat. Ik laat me nog net wel overhalen door anderen die zeggen ‘ga je mee?’. Maar zelf in actie komen… daar heb ik gewoon geen zin in.

We kennen het allemaal wel, zo’n periode dat sporten ons eigenlijk niet zoveel kan schelen. Onze Kirsten had na haar zomervakantie een sportieve herfstdip.

stoere vrouwen sporten fietskleding

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.