fiestschoen met klikpedalen

Begin je net met fietsen en overweeg je klikpedalen? Of heb je al wat langer een racefiets en klik je nog niet in? Misschien dat de ervaring van Rose je kan helpen. Want niet alleen fietst ze zelf al jaren, ook help ze andere vrouwen om te wennen aan klikpedalen, zodat ze er mee durven te fietsen. Fietsen met klipdalen voor dummies…

Dat inklikken op de racefiets voor veel vrouwen een dingetje is, wist ik eigenlijk niet. Ik ben toen ik begon met fietsen vrij snel over gegaan op klikpedalen en wil sindsdien niet meer anders. Natuurlijk ben ik ook gevallen en ging het allemaal wat ingewikkeld, maar na verloop van tijd zat daar ook verbetering in. Toch ontmoet ik steeds meer vrouwen die er voor kiezen niet in te klikken. Zelfs al weten ze dat ze met fietsschoenen waarschijnlijk beter fietsen. Zonde, want fietsen kan zoveel fijner zijn als je je traptechniek maximaal benut.

 

Voordelen klikpedalen op de racefiets

Er is een reden waarom fietsers met klikpedalen en speciale fietsschoenen rijden. Allereerst is de fietsschoen heel hard aan de onderkant. Hierdoor komt je kracht beter op je pedaal terecht, maar wordt de zool van je voet ook beschermd. Door uren op zo’n pedaal te duwen met je voet, kan er een zenuw in de verdrukking raken. Hierdoor krijg je tintelende voeten. Niet fijn als je nog 20 kilometer moet.

Maar vooral zijn klikpedalen op de racefiets voor een betere traptechniek. Als je met gewone schoenen fietst, heb je maar een moment waarop je kracht kunt overbrengen. Dit is als je je pedaal naar beneden duwt. Zit je vast met je voet? Dan verleng je dat moment. Je duwt je pedaal naar beneden, veegt je voet naar achteren, trekt hem omhoog en veegt ‘m naar voren. Ofwel het hele rondje wat je voet maakt is deel van de beweging en het overbrengen van kracht. Hierdoor hoef je voor dezelfde pedaalslag minder spierkracht te gebruiken. Je verzuurt minder snel en kunt zodoende langer door. Fietsen met klikpedalen is daardoor een stuk lekkerder en spaart energie uit.

 

Fietsen met klikpedalen

Toch is dat hele fietsen met je voeten vast in het begin helemaal niet zo ontspannen. Ik weet nog goed hoe het mij verging. Met mijn fiets tegen de muur aan klikte ik in, draaide mijn pedaal rond en klikte weer uit. Dat was de tip van de meneer van de winkel. Als ik dat eenmaal kon, zou dat fietsen ook wel lukken. Maar het verschil tussen leunen tegen een muur en met je voeten vast de stad uit fietsen is enorm. Ik vond het reuze spannend. Daarom klikte ik al zo’n 10 meter voor het stoplicht uit. Vaak was het licht al weer groen als ik er aan kwam en mocht ik meteen weer beginnen met rommelen met inklikken. Moet je nagaan hoe dat is op een weg met op elk kruispunt stoplichten. Ik kwam haast niet aan fietsen toe. Maar oefenen deed ik op die manier wel en maakte mezelf het in- en uitklikken snel eigen. Zolang ik het bewust deed tenminste…

Ik ben wel gevallen door mijn klikpedalen. Dit was toen ik ‘s avonds nog even snel een ritje maakte en de weg terug niet meer wist. Ik kwam terecht in het donkere Amsterdamse Bos en kende daar de weg nog niet. Gelukkig stond er een bordje. Ik reed er naar toe en probeerde met samengeknepen ogen het bordje te lezen. Ik vergat uit te klikken, maar stond wel stil. In slowmotion leek ik om te vallen met mijn voeten nog aan mijn fiets vast. Een goede les. Maar eerlijk? Pas vergat ik het – inmiddels 10 jaar later – ook bijna. Ik was een menukaart aan het lezen terwijl ik aan kwam fietsen. Er stond iets over zelfgemaakte appeltaart.

 

Hoe klik je in? En hoe klik je uit?

Inklikken is niet moeilijk, zodra je het trucje kent. Onder je fietsschoen zit een plaatje wat precies past in de pedaal. Je haakt eerst de voorkant van het plaatje in je pedaal en duwt dan je voet aan. Je hoort een klik en je zit vast. Maar dit inklikken lukt alleen goed als je je pedaal helemaal naar beneden hebt. Met een gestrekt been. Heb je je pedaal hoog? Dan voelt het rommelig, moet je zoeken met je voet, naar je pedaal kijken en breng je je fiets uit balans.

Zit je eenmaal vast, dan kan je je voet recht naar boven trekken zonder los te komen. Dat is de bedoeling. Op die manier kan je goed trappen. Wil je los, dan doe je je pedaal weer naar beneden en breng je je hak opzij. Je draait je voet als het ware los.

Pedalen voor als je inklikken spannend vindt

Ik fiets met racepedalen, die van Shimano. Dat zijn pedalen met van die grote platen onder je schoen. Vind ik een stuk fijner en helderder qua gevoel dan bijvoorbeeld die mtb-pedalen die ik bij veel fietsers zie. Maar mijn eerste klikpedalen waren heel anders. Die hadden aan de ene kant een kliksysteem en aan de andere kant was het plat. Zodat ik niet in hoef te klikken en dat ook niet per ongeluk zou gebeuren. Als ik in de stad reed, had ik mijn voeten soms op de vlakke kant. Dat stelde me gerust.
Er zijn een paar hele fijne pedalen waar je dit ook mee kunt doen. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

 

Shimano klikpedalen voor beginnende fietsers

Inklikken met mountainbike of tourschoenen, maar ook omkeerbaar zodat je er met je sneakers op kan. Zelfs als je je fietsschoenen aan hebt kan je voor de vlakke kant kiezen en met je voeten los toch nog trappen. www.futurumshop.nl

 

Misschien wel de meest bekende en hoewel ze goed werken en je kan kiezen voor de klik of vlakke kant, zijn dit niet mijn favoriete pedalen. Je kan je been er zo naar aan openscheuren als je er van af schiet. het voordeel is wel dat je met je sneakers meer grip hebt. www.futurumshop.nl

 

Deze pedalen vind ik goed geschikt als je je fiets ook wel eens in de stad gebruikt. Er zitten reflecteren op die voor een betere zichtbaarheid zorgen. Net als de twee bovenstaande pedalen heeft dit model een vlakke en een klikkant. www.futurumshop.nl

 

Volg ons op Instagram  youtube en Facebook voor meer updates.

En doe je met ons mee? We gaan op 5 november met een groep vrouwen fietsen in het bos. Gewoon voor de gezelligheid over een easy going mtb parcours.

Meer lezen over fietsen? Kijk dan eens naar deze blogs:

Haal het maximale uit je fietsseizoen met deze tips

De mooiste fietsschoenen van de wereld

Zet je helm op

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.