Waar je als fietsvrouw met overgewicht tegenaan loopt

met overgewicht op de racefiets

Steeds meer vrouwen kiezen voor de racefiets, zo lazen we laatst nog in de krant. Ook onze Sabine ging voor de bijl en is helemaal in de wolken met haar blauwe ros. Maar er zijn ook uitdagingen. Ze heeft overgewicht en fietsen met overgewicht… dat zorgt praktisch en mentaal voor de nodige confrontaties.

En toen had ik een nieuwe fiets en wauw… wat is ie mooi! Net als in iedere relatie moet je elkaar nog leren kennen. Maar daar wordt hard aan gewerkt met behulp van fijne artikelen op deze website en alle filmpjes op YouTube. Je krijgt er ook een soort identiteitscrisis bij., want het blijkt onder fietsers belangrijk wat voor soort fiets je hebt. Daar meet men kennelijk iets aan af. Ik weet alleen nog niet wat, haha. Gelukkig laat ik mij niet in een hokje duwen. Helaas moet ik met mijn nieuwe hobby wel het pashokje in, maar kom ik er vaak met lege handen weer uit. Als je de teleurstelling niet mee telt…

Fietsen met overgewicht – onzeker over mijn uiterlijk

Want zo’n nieuwe liefde brengt ook andere confrontaties met zich mee. Een gekke vergelijking, maar de eerste keer met je nieuwe liefde in de slaapkamer maakt menig vrouw toch ook onzeker over haar uiterlijk. Nou, dat heb ik met mijn nieuwe fiets! Mijn overgewicht weerhoudt me er niet van om op de fiets te stappen. Maar dat uiterlijk blijft toch een ding. De houding op je fiets maakt namelijk dat alle (overtollige) rondingen extra aandacht krijgen. Althans, als ik fietsfoto’s van mijzelf zie dan voel ik me heel erg vervelend. Dat dubbelgevouwen zitten met je buik ertussen is niet één van de meest charmante houdingen. Daarbij komt dat fietskleding ook weinig verhullend is.

>> Lees ook: Je conditie opbouwen op de racefiets met deze tips

Eerlijk gezegd vind ik mijn strakke fietsbroek van al mijn sportkleding het fijnste zitten. Zakt niet af door de bretels, geen koude rug als je shirt net iets hoger komt door je houding, etc… De lentetemperaturen komen er weer aan dus die fijne fietsbroek kan weer uit de kast.

Een fijn sportjasje is de ware hel voor mij. Dus draag ik, als het kouder is, vaak een wijder thermoshirt op de fiets. Geen gezicht, vind ik. Foto’s van mijzelf op de fiets, helemaal in de winter, delete ik liever dan dat ik ze bewaar. Want dan zie ik wat een ander ook ziet.

Fietskleding voor vrouwen met overgewicht

Door mijn borst- en buikomvang hoef ik het bij de dameskleding niet te proberen. Bij de heren lukt het soms, maar dan voel ik me nog steeds een worst op wieltjes. Dus laat ik een jasje hangen, of die toffe fietskleding met leuke kleuren want het past net niet. Ik blijf trouwens verliefd op het roze fietsshirt uit de Stoere Vrouwen Sporten shop. Op dit moment heb ik twee fietsshirts die lekker zitten en redelijk passen. Helaas zijn ze niet zo leuk en hip, terwijl ik dat eigenlijk ook graag zou willen. Online is er veel herenkleding te krijgen in grotere maten, maar passen is toch wel een belangrijk ding en uiteindelijk kost het terugsturen van kleding ook geld. Fietskleding voor vrouwen met overgewicht en een grote maat is echt niet te krijgen. Al helemaal niet als je het vooraf wilt passen.

>> Lees ook: Zo haal je het maximale uit je fietsseizoen

Bovenstaand lijkt vooral een praktische bijzaak. Mijn overgewicht is mijn probleem en niet die van de sportkledingindustrie. Feit is wel dat er amper fijne, leuke en lekker zittende fietskleding verkrijgbaar is. Dat benadrukt mijn eigen overgewicht en dus krijg ik ook regelmatig een spiegel voorgehouden. Eentje die ik niet zomaar wegkrijg. Daar is wat meer voor nodig (in meerdere opzichten). Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen daarom niet op de fiets stappen. Of niet gaan hardlopen in een tight. Of juist alleen maar wijde katoenen kleding dragen. (lees verder onder de afbeelding)

fietsvrouw met overgewicht

Fier en trots op de fiets

Ik wil me ook gewoon prettig voelen als ik een stukje ga fietsen. Een fijn shirt in elk seizoen van het jaar helpt daar aan mee. Je eigen oog wil ook wat, en het is leuker om fier en trots op je fiets te zitten dan onzeker. Kleding mag niet een reden zijn om niet te gaan sporten. Het hoeft heus geen modeshow te zijn en de nieuwste collectie is ook geen must. Maar daar waar de hardlopende vrouw met overgewicht tegen normaal vallende kleding aanloopt, rijd je als fietsende vrouw met overgewicht tegen een nog groter een stopbord aan.

Om dit stuk toch met een positieve noot af te sluiten: ik zorg er gewoon voor dat alle aandacht naar mijn glimmende blauwe fiets gaat. Door te zorgen dat ie glimt. Laat ze maar kijken naar wat er rijdt in plaats van wat erop zit!

Sabine

Fotografie: Martien Coolegem en Karin Kramer

fietssokken voor op de racefiets

4 Comments
 1. Stoer dat je dit zo schrijft!! Kan me voorstellen dat het vervelend is! Ik vind zowiezo dat sportkleding in belachelijke maten word gemaakt.. Alle leuke kleding stopt bij een maatje l terwijl er ook genoeg mensen zijn die (willen) sporten en ook gewoon fatsoenelijk (zittende) kleding willen dragen! Ik zeg een mooie uitdaging voor de kleding branche!

  Ik zeg petje af voor jou dat je wel gewoon lekker op de fiets stapt! En ik hoop dat je er heel veel leuke en veilige km mee mag rijden!

 2. Top bezig. Hier het zelfde probleem gehad, maar erg blij met het merk gonso. De dames shirts lopen tot maat 52 en de broeken zelfs tot 6xl. Wanneer je een gonse shirt voor de toerfietser neemt vallen ze ruimer rond borst en buik. Succes en veel plezier met fietsen.

 3. Jaaaaa zoooooo herkenbaar sabine!! Zelfs die verliefdheid op dat roze stoere vrouwenshirt….. waar o waar kunnen we nu eens terecht voor een lekker zitten shirt waarin we niet als worst verpakt zitten??
  Wanneer zal ik eens leuk rondfietsen zonder het gevoel dat mensen je nastaren?
  Fietsen is leuk en ik laat t me niet verpesten door kleding maar net wat je zegt….als je je even niet zo super voelt komt dat stopbord snel te voorschijn.
  Bedankt voor je verhaal hopelijk zet het de wielrenfietskledingmakers aan t denken!! Zodat we binnenkort in leuke fijne kleding er ook bij horen…

  Ik hoop t zo….

 4. Herkenbaar wat je schrijft Sabine!
  Ook ik ondervind moeite om leuke (in mijn ogen) en goedzittende kleding te vinden in de dames race fietskleding. Zo jammer…. Ik rijd ook graag op de MTB en daar lukt het iets beter om kleding te vinden omdat daarbij wijd zittende kleding wat meer de standaard is. Maar dan nog stoppen daar de maten bij XL en dat is mij dan nog niet wijd genoeg naar mijn smaak en voorkeur….
  Ook ik houd me vast aan mijn fietsplezier en ben graag de underdog: niemand verwacht van mij dat ik die berg opkom, maar ik fiets menig petite dame voorbij 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.