vrouwen racefietsen in de winter langzamer

Heb je al eens gefietst in de winter? Dan weet je het al. Gaat dit je eerste winter zijn? Dan leggen wij het je even uit: in de winter fiets je langzamer dan in de zomer en dat heeft meerdere oorzaken. Geen zorgen dus over je vorm, trap maar lekker door.

De winter is echt mijn seizoen. Ik ben er dol op. Sporten is meteen een stuk heroïscher als het buiten koud is en de helft van het land veilig binnen zit. Maar vooral is de winter het seizoen waarin je als wielrenner je basis legt voor de lente. De tijd waarin je duurtrainingen in een lage intensiteit doet. Ik genoot er altijd erg van om er een combinatietraining van te maken. Dan ging ik van Amsterdam met mijn rugtas op de fiets naar Haarlem. Daar ging ik schaatsen en dan op de fiets weer terug.

 

Langzamer in de winter

Wat me vooral opviel tijdens mijn winterse ritjes, was dat we langzamer reden dan normaal. Of dat ik me helemaal suf moest trappen om een beetje snelheid te krijgen. En terwijl ik dat deed, reed ik al snel in een hartslagzone hoger dan ik wilde. En ik weet niet hoe dat voor jullie is, maar bij mij kan zoiets een flinke mindf*ck worden. Daarom ben ik in het onderwerp fietsen in de winter gedoken. Vroeg aan ander fietsers of zij hetzelfde bemerkten en raadpleegde hier en daar een specialist. Wat bleek? Elke fietser heeft hier in de winter last van. En dat heeft meerdere oorzaken. (lees verder onder afbeelding)

vrouw fietst op racefiets in de winter

Fietsen in de winter kost energie

Door de lage temperatuur is je lichaam keihard aan het werk om warm te blijven. Combineer dit met de inspanning van het fietsen en je begrijpt dat je al gauw in een wat hogere hartslag zit. Wil je dus in de juiste zone blijven, dan pas je je tempo aan. Zodoende zal je in de winter langzamer fietsen dan in de zomer.

 

De banden van je racefiets in de winter

Welke banden je ook op je fiets hebt zitten, in de winter werken ze minder goed dan in de zomer. Fietsbanden worden gemaakt van rubber en onder invloed van kou wordt dat iets harder. Dit harder rubber is iets stugger waardoor de rolweerstand verhoogt.

 

Minder aerodynamisch tijdens fietsen in de winter

Aerodynamica is alles op de fiets. Goede tijdrijders gaan daarom in de windtunnel en testen elk onderdeel van hun materiaal. Van fiets tot kleding. Het gaat er om dat je je frontale vlak verkleint. Maar in de winter vergroten we dat alleen maar. Met extra kleding bijvoorbeeld. Hierdoor komt er ene net iets dikkere laag om je heen, maar is de kans ook aanwezig dat je even anders zit. En elke mm heeft effect. Tot slot is de lucht anders in de winter. De luchtdichtheid is hoger, daardoor fiets je er net iets minder makkelijk doorheen.

Wat voor mij werkt in de winter is mijn tellertje afplakken en puur op hartslag rijden. Heb ik het even te zwaar? Dan haal ik de druk van de pedalen en rijd ik lekker op souplesse. En helemaal fijn fietsen in de winter is met je baanfiets op de weg. Een tikkeltje omstreden, maar erg lekker voor een mooie cadans. Dat doet Laurens ten Dam overigens ook.

 

Lees ook: Op deze manier haal je het maximale uit je fietsseizoen
Review: de fietskleding van Susy Cyclewear
Tips voor het kopen van een fietsbroek

 

stoere vrouwen sporten fietskleding

Bron: fiets.nl

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.