wielrenster in fietskleding met fietshelm en zonnebril

Met het juiste racefietsstuur kan je schouderpijn op de racefiets voorkomen. Veel vrouwen fietsen met een te breed stuur. Dit met vervelende pijntjes als gevolg. Vooral als je een geslachtsneutraal frame koopt, kan er een stuur op zitten wat meer bij de bouw van een man past. Meet daarom je stuurmaat eens en houd daar rekening mee bij de keuze van je nieuwe fiets.

Ik rijd graag op kleine frames. Als ik kan kiezen uit een 54 en 52 zal ik daarom de kleinste kiezen, maar verder wel afmonteren op mijn lichaam. Met mijn stuur heb ik dezelfde voorkeur. Ik zit tussen twee maten in en kies dan voor net wat smallere. Ik rijd lekker zo en ken mijn voorkeuren.

Schouderpijn op de racefiets

Hoe anders was het toen ik net begon met fietsen en een tweedehands fiets voor de winter kocht. Deze was van een man geweest die dezelfde lengte had als ik. Maar zijn schouders waren veel breder. Op de fiets zat een prachtig ergonomisch stuur dat veel te breed voor me was. Dit resulteerde in schouderpijn, precies tussen mijn schouderbladen. Na een paar ritjes heb ik een heel simpel, goedkoop en smaller stuurtje gekocht waar ik veel lekkerder mee reed.

Welke maat racestuur heb je nodig?

Als je stuur te breed is, kan je voor je gevoel gaan doorzakken in je schouders en zeker tijdens wat langere fietstochten levert dat pijn aan je schouders op. Wil je je eigen stuurbreedte weten? Meet dan je schouders op. De afstand tussen je twee schouderbotten geeft de maat van je stuur aan. En zit je net als ik tussen twee maten in? Vogel met een goedkoop stuurtje uit wat jij het fijnste vindt voordat je een ergonomisch superstuur koopt. Ik heb ter uitleg even een tekening gemaakt… (lees verder onder afbeelding)

tekening met uitleg hoe je de stuurbreedte van je racefiets meet

Je meet je stuur door de afstand tussen je schouderbotjes te meten. Dat zijn de laatste stukjes bot bij je schouders. Het is even voelen maar je vindt ze wel. De afstand tussen die twee botjes moet gelijk zijn aan de afstand van de uiteinden van je racestuur. Dat is het gedeelte helemaal onderaan, waar die dopjes in zitten.

Vond je dit een leuk of nuttig blog? Schroom dan niet het te delen met fietsvrienden. Misschien hebben zij er ook wat aan. Wil je meer lezen? We schreven een artikel over de meest gemaakte fouten door beginnende fietsers en ook hebben we een heel leuk fietsblog over windrichting en de dingen die fietsers doen

Vrolijke gekleurde fietsketting

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.