De vrouwengroep

Toen Astrid een paar jaar geleden lid werd van de Zwaluwen, de fietsclub in Deventer, maakte ze gelijk een mooie verandering mee in de club: de start van een damesgroep. Een beetje sceptisch was Astrid wel. Alleen maar vrouwen, wordt dat een succes? Volmondig ja! Na twee jaar is het aantal vrouwen gestegen van 12 naar 53.

In de zomer van 2014 trommelde Moniek alle vrouwen op. We waren met z’n twaalven. Ze zag dat het aantal fietsende vrouwen aan het groeien was, maar niet bij ons in de club. Dat moest anders en daarom vormden wij een plan de campagne: starten met een damesgroep.

Heel eerlijk wist ik zelf niet zo goed wat er van te verwachten. Wilde ik zelf eigenlijk wel een aparte vrouwengroep? Ik vond het wél heel fijn dat ik hierdoor naast de zaterdagochtend rit ook doordeweeks met een groep mee kon. De groepen die er al waren, gingen mij veel te hard. Deze groep zou rustig fietsen zodat iedere beginnende fiestvrouw kon meekomen.

Zo werd de zomer van 2014 de start van onze damesgroep – en het is een succes. De kracht van de groep blijkt het feit dat het een vrouwengroep is. Allemaal gedachtekronkels zitten er vaak in het hoofd bij beginnende fietsvrouwen. Ze fietsen wel, en willen ook graag lid worden van de club, maar… “ik kan toch nooit die mannen bijhouden, en in een groep fietsen kan ik helemaal niet! En, en, en… ”

Zo wordt het fietsen bij een club iets waarvoor een enorme drempel over gegaan moet worden – vaak een te hoge. De vrouwengroep haalt die drempel weg. Nu durven ze wel, ook al zitten die twijfels vaak nog in hun hoofd. Dus doen wij wat we eigenlijk heel fijn vinden: rustig fietsen, gezellig kletsen, stoppen als iemand even wat moet eten of drinken maar een bidon al fietsend pakken nog te eng vindt. Vertrouwen geven, laten ervaren, kleine tips geven. Genieten van het fietsen. Samen. Die twijfels zijn dan na de eerste rit meestal al compleet verdwenen.

Wat ontzettend leuk is dat om van zó dichtbij mee te maken! Van tevoren allemaal zenuwachtige, gespannen gezichten en na afloop? Dikke glimlachen. Dat geeft zo’n kick! Inmiddels zijn we twee jaar verder en staat de teller van het aantal vrouwelijke leden op 53. Drie-en-vijftig!

Wat voor mij trouwens deze groep nog sterker maakt dan hij al is, is het feit dat het een groep is binnen een vereniging. Een vereniging die met deze extra vrouwen nog meer aan het leven is dan hij al was. Met de vrouwengroep, met de langzame en snelle toergroepen met daarin ook ‘gewoon’ de mannen, met de race-afdeling, met de mountainbikers, met de jeugd (zelfs de allerkleinste) en met de G-renners. Je kunt jezelf hier als fietser op alle vlakken uitdagen die je maar wilt.

Die vrouwengroep is voor veel vrouwen daarmee nog maar het begin van hun fietsavontuur. Hoe ontzettend mooi vind ik het om te zien dat er nu bijvoorbeeld op zaterdagochtend ook dames meerijden met de heren. Met de 100+ ritten. Met de allersnelste heren ook. Dat een aantal vrouwen nu het zelfvertrouwen heeft gehad om in de winter te gaan mountainbiken! Met de grootste lol omdat ze daarbij uiteraard meerdere malen met hun neus in de modder belanden. Wat te denken ook van onze fietsvakantie op Mallorca waar we met meer dan die 12 dames van twee jaar geleden waren. Met veel van hen die nog nooit in de bergen hadden gefietst!

Dat zoiets simpels als die vrouwengroep dit heeft weten te bereiken vind ik fantastisch. Alle twijfels over vrouwengroepen, over ladies runs… ze zijn weg bij mij. Die laagdrempeligheid brengt zoveel!

Stoere Vrouwen Sporten Shop

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak