Fietsvrouw met een goede fietshelm

Een fietshelm beschermt je hoofd, hij zorgt ervoor dat de impact van je val wordt opgevangen en dat de klap op je hoofd minder hard is. Een helm voorkomt niet alle schade, maar de ergste klap wel. Maar wat moet je weten om een goede fietshelm te kopen?

Voorkom hersenbeschadiging met een goede fietshelm

Gelukkig dragen steeds meer sportieve fietsers een helm. Vroeger was dat wel anders. Het profpeloton heeft lang zonder gereden. Het dragen van een helm in de Tour de France is pas na de dood van Fabio Casartelli in 1995 verplicht geworden. Casartelli viel en raakte met zijn hoofd een betonblok. Er zijn mensen die zeggen dat hij met helm zijn val misschien wel overleeft had. Zijn val heeft er voor gezorgd dat de helm verplicht werd in de wedstrijd sport, waardoor nu veel hobbyfietsers ook een helm dragen.

Als je op de fiets mensen zonder helm tegenkomt zijn dit vaak oude mannetjes of mannen die denken dat ze toch niet zullen vallen. Wij vrouwen doen niet moeilijk over het dragen van een helm, daardoor zie je eigenlijk zelden een vrouw zonder helm op de fiets zitten. En dat is verstandig, een valpartij kan je voor eens en altijd veranderen, want dat is wat hersenbeschadiging met je doet.

>> Lees ook: Waar laat je je staart onder je fietshelm?

Voor mij was dat een steekhoudend argument toen ik net begon met fietsen. Ik vond zo’n helm eigenlijk niet cool, maar de verkoper vertelde me over een vriend van hem die zo’n zware hersenbeschadiging had, dat hij niet eens zelfstandig meer kon wonen. Ik heb toen geloof ik binnen vijf minuten een helm gepakt en betaald.

 

Een goede fietshelm kopen

De helmen die in Nederland in de winkel liggen zijn allemaal goed, fietswinkels mogen geen onveilige helmen verkopen. Toch zit er een groot verschil in vorm, uiterlijk en prijs. Dus hoe weet je dan welke helm de beste voor je is?

De duurdere helmen die je bij de speciaalzaak ziet zijn dezelfde helmen die nu door profrenners gedragen worden. Deze helmen zijn lichter, minder warm en ontworpen op aerodynamica. Voor profs is dit belangrijk omdat gewicht en stroomlijn secondes kan schelen en dus soms het verschil tussen de eerste en tweede plaats betekenen.

Voor hobbyfietsers is dat wel anders. De goedkopere helmen die je ziet zijn de modellen die een paar jaar geleden door de profs gebruikt werden, het ontwerp is nog net zo goed en beschermt uitstekend, daarom worden ze nog steeds geproduceerd en zijn ze wat goedkoper dan de topmodellen. Het ontwerp van deze helmen is dan wat ouder maar de helm zelf niet. Deze helmen die vijf jaar geleden dus nog goed voor de profs waren, zijn nu nog steeds top voor hobbyfietsers.

 

 

De pasvorm van je fietshelm

Ga je nog een niveau lager of goedkoper? Dan zal je merken dat er een verschil in pasvorm is. Soms is er één maat helm die middels het verstelbare binnenwerk op maat wordt gemaakt. Heb je een gemiddeld hoofd? Dan kan je hier goed mee rijden, maar de meeste vrouwen zijn wat kleiner en zullen merken dat dit soort helmen net niet lekker zitten.

Wij rijden met de nieuwste modellen. Rose en Rhodé testen momenteel een helm van Specialized die speciaal ontworpen is voor vrouwen. Deze helm heeft een gat waar je staart doorheen kan. Voor die tijd reden we met helmen uit de middenklasse, ofwel: niet het nieuwste ontwerp, maar wel een top kwaliteit. Een tip: lees wel altijd het stickertje wat in de helm zit, daar zie je een stickertje met een jaartal. Wij kopen alleen helmen uit het huidige jaar, zo weten we zeker dat hij nieuw is.

 

Welke maat fietshelm heb ik?

Zoals we al vertelden zijn er helmen die voor alle maten geschikt zijn, deze kun je bijstellen. Helaas zitten deze helmen minder lekker en doe je er goed aan een helm in je eigen maat te kopen. De meest gangbare maten zijn S, M en L en deze maten communiceren met je hoofdomtrek. Deze kun je laten meten in de winkel, maar je kan het ook zelf doen. Dat doe je met een zacht meetlint zoals ook gebruikt wordt door de kleermaker. Je meet de omtrek van je hoofd door hem om het wijdste punt van je hoofd te leggen, dat is een paar centimeter boven je oren.

Zit het getal van de omtrek van je hoofd precies op de grens van twee maten? Dan raden wij je aan om de grootste te nemen. Zo kan je in de winter altijd een petje of mutsje onder je helm dragen. Sommige merken – zoals Specialized – hebben echte vrouwen modellen die zijn aangepast op de vrouw. Maar bij de meeste merken zit er geen verschil tussen het dames en herenmodel. Dus als de helm met een roze streep duurder is, weet dan dat je betaald voor de roze streep en niet de pasvorm.

 

Hoe moet je een fietshelm dragen?

Je zult het niet geloven, maar wij zien ze wel eens: fietsers die hun helm achterstevoren dragen. Los van het feit dat het er niet uit ziet, beschermt je helm zo ook voor geen meter. Een helm moet goed gedragen worden om zijn werk te kunnen doen. Dit houdt in dat hij recht op je hoofd staat, dat de bandjes goed zitten en dat het binnenwerk op je maat gedraaid is. In de winkel kunnen ze het je wel uitleggen, maar omdat je je helm toch vaker gebruikt is het altijd fijn te weten waar je op moet letten.

We beginnen bij het opzetten. Je helm hoort ongeveer twee vingers (ja zoals een schuimkraag bij bier) boven je wenkbrauwen te zitten. En recht! Dan draaien we het binnenwerk aan met de knop aan de achterkant. Dit binnenwerk mag niet te strak zitten, want dan krijg je hoofdpijn, maar te los zodat je helm alle kanten op beweegt is ook niet goed. Let op dat je dit altijd even doet, het kan best dat de knop in je kast of tas wat gedraaid is en dat je helm hierdoor losser zit.

De bandjes zorgen ervoor dat je helm bij een val op je hoofd blijft zitten. Daarom mogen deze niet te los zitten, maar te strak is ook niet goed. Daarom houden wij als vuistregel aan dat er twee vingers tussen de bandjes kunnen. Zo loop je niet blauw aan en blijft je helm wel zitten.

De hoekjes bij je oren mogen niet schuren. Bij sommige merken is dit verstelbaar, zorg ervoor dat je oorlellen ruimte hebben. Schurende bandjes zijn niet fijn. Ook de bandjes checken wij regelmatig.

(lees verder onder afbeelding)

fietshelm

Wanneer koop je een nieuwe fietshelm?

Fietshelmen gaan niet eeuwig mee. Een vier jaar oude helm – of erger nog eentje van tien jaar – beschermt minder goed. Het materiaal van de helm wordt aangetast door zweet, kou en warmte en wordt hierdoor poreus. Het materiaal verliest haar dempende werking. Daarom doe je er goed aan elke twee jaar een nieuwe helm te kopen.

Ben je gevallen? Dan koop je altijd direct een nieuwe. De helm kan er nog goed uitzien, maar wel kleine barsten hebben. De barsten verminderen de veiligheid van de helm.

Met deze tips moet het je vast wel lukken een goede helm te kopen, en koop je die helm online? Dan kun je het SVS platform heel makkelijk supporten door via deze linkjes bij onze partners Futurumshop, Wiggle of Decathlon te kopen. Wij krijgen dan een klein percentage.

En weet: als wij een helm kunnen kopen, dan kan jij het ook!

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor linkjes naar de sport webshops FuturumshopWiggle. en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & KamillefonQCoolBlue en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

Sport colsjaal – Into the Wild

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Beste stoere vrouwen,

    Ik vind jullie website echt een gat in de markt! Het voelt heel natuurlijk aan voor mij. Ik ben geen groot sporter, hoewel ik wel van sport houd en veel sporten graag doe (als het maar in groepsverband is).
    Ik fiets al heel mijn leven, voornamelijk functioneel (voor verplaatsingen naar werk, afspraken…) en ik heb nooit een fietshelm gedragen. Niet omdat ik niet wil en ook niet omdat ik het niet zinvol vind. Ik vind dat ik het voorbeeld moet geven voor mijn kinderen en daarom ben ik nu op zoek naar een fietshelm. Helaas, ik draag mijn haar in een dot (op een bolletje bijeen) en daar past geen fietshelm op. Ik heb een speleo helm waar dat ook niet goed in past, maar onder de grond maakt het niet uit hoe je haar eruit ziet. Als ik op het werk kom, wil ik geen tijd verliezen met het opnieuw opmaken van mijn haar. Dus dat is een probleem. Of niet? Bestaan er helmen met veel plaats voor opgestoken haar? De hierboven gesuggereerde ‘specialized’ fietshelm geeft te weinig ruimte en mijn haar is meestal hoger opgestoken dan waar deze helm er plaats voor biedt…

    Veel sportplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.