Bretel of geen bretel, dat is de vraag. Want hoewel de zeem van je fietsbroek misschien wel het raarste onderdeel lijkt, kunnen die bretels er ook wat van. Wat is hun nut eigenlijk? En moet je ze willen?

Eigenlijk is het een hele persoonlijke keuze welke fietsbroek je neemt. Ze zijn er met bretels en zonder, met hoge taille, met touwtje of met speciale vrouwenbanden die los kunnen als je gaat plassen. Zoveel fietsers zoveel broeken zou je bijna zeggen. Toch rijdt het profpeloton maar met een soort: de fietsbroek met bretels.

 

Zonder onderbroek in een fietsbroek

Voordat ik ga uitweiden over bretels of niet, het profpeloton en alle andere voordelen van bepaalde broeken, wil ik eerst even naar de basics. Een fietsbroek draag je om zadelpijn te voorkomen. Er zijn fietsbroeken voor vrouwen en voor mannen. Het verschil zit hem in de zeem. Bij een vrouwenfietsbroek is die zo dat hij je schaamlippen beschermt. Zemen zijn gemaakt van speciaal materiaal die vocht naar buiten transporteren. Zo blijft je huid droog en is hij minder kwetsbaar voor schuurplekken. Om diezelfde reden draag je ook geen – ja, je leest het goed – geen onderbroek in je fietsbroek. Dat ding zou of alleen maar vocht vasthouden of juist schuurplekjes veroorzaken. Niet doen dus. Doe wij ook niet. Superlekker met je billen in het strakke lycra.

 

Je eerste fietsbroek kopen

Toen ik jaren geleden begon met fietsen deed ik dat in een ouwe trainingsbroek en warme trui. Het was winter namelijk. Ik maakte kleine rondjes en was op tijd thuis. Ik had geen last van pijntjes en wist niet van fietsbroeken. Dat was totdat ik een racefiets kreeg en mijn tochtjes langer werden. Voor ik het wist stond ik in het pashokje met allemaal fietsbroeken. De eerste keer die zeem tussen mijn benen. Dat strakke lycra, het rollade effect op mijn bovenbenen. Ik voelde me als een brugpieper die voor de eerste keer ongesteld was en met zo’n surfplank maandverband van mijn moeder naar school moest. Maar dan jaren later, volwassen en in een pashokje in Amsterdam. Geen fijn plaatje.
Ik kocht een broek zonder bretels, omdat ik dacht dat die bretels voor mannen waren. Of voor snelle fietsers. Inmiddels rijd ik alleen nog maar met bretels en ben ik geen man en al helemaal geen snelle fietser.

 

Fietsbroek met bretels

Bretels zijn fijn. Ze zorgen ervoor dat je broek en zodoende ook je zeem goed blijven zitten. Ze voorkomen een strak gevoel bij je buik en geven maximale bewegingsvrijheid. En nu ik tegenwoordig iets voller ben dan al die jaren geleden – ik fiets niet meer 15 uur per week en dat is merkbaar – ben ik maar wat blij dat ik geen tailleband heb maar bretels. Geen rollade effect bij mijn buik, geen strak gevoel of clubjes zichtbaar in mijn fietsshirt.

 

Plassen op de racefiets

Fietsbroeken met bretels zijn zo veel comfortabeler dan die zonder. Er is wel een nadeel: plassen. Die broek trek je niet even van je billen als je gaat hurken in het gras. Het kan wel, maar dan moet je je jasje uitrekken zonder dat de inhoud van je vakjes eruit valt. Dan moet je je jasje vasthouden of aan een boom hangen. Bretels naar beneden, hurken en pissen maar. Of… of je doet het zoals de profdames. Zij trekken de pijp van hun broek iets opzij en omhoog. Ze kunnen dan precies langs hun broek plassen. Staand met de benen wijd. Zonder gedoe weer terug op de fiets en trappen maar. Klonk dat ingewikkeld? Gelukkig maakte Marijn de Vries een tekening om het uit te leggen.

Ik zeg: lieve fietsvrouw, geef de bretels een kans. Fietsen met een zeem doe je al. Daar kan dit echt wel bij.

Rose (en Astrid in haar fietsbroek)

Fietsarmbandje mintgroen met fietsbedel

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.