Hoe heb ik ooit zo op de fiets kunnen zitten? Met mijn zadel zo hard, mijn schoentjes zo strak en mijn stuur zo laag? Ach wat maakt het uit, ik weet dat ik dit kan. Ik kijk om me heen, geniet van het sappige groenen gras in de weilanden en onderdruk de neiging om naar iedereen die ik tegenkom te zwaaien. Wow, wat ben ik blij!

Ineens was het er weer: zin in fietsen. De onvoorstelbare drang om op een zomerse dag gewoon een stukje te rijden. Langs het water, over dijken, tussen de weilanden. Kijkend naar andere fietsers en de beesten in de weilanden. Dat heb ik sinds ik in een paar jaar geleden van Amsterdam naar Deventer verhuisde niet meer gehad. Natuurlijk vond ik wel dat ik moest fietsen of ging ik mee als we een Stoere Vrouwen Sporten Ride hadden, maar fietsen omdat ik het in mijn hart echt wilde? Nee, dat niet.

Tot een week of twee geleden. Toen ik door een uitzending van de Avondetappe ineens niets ander wilde dan lekker rondrijden op mijn racefiets. Ik belde Astrid en binnen een uur zaten we op de fiets. Gingen we lekker rijden in de zon. De benen laten draaien, de handen op het stuur en vooral lekker kletsen.

Hoewel ik in de jaren waarin ik niet fietste veel aan sport deed en ik misschien wel fitter dan ooit ben, is alles wat ook maar een beetje op fietsvorm lijkt echt wel verdwenen. Ik kan een afstand tot 40 kilometer wel aan, maar dan moet het een windstille, warme dag zijn. Ik ben niet meer die vrouw die een hele dag op de racer kon zitten. Die kletsend bergen opreed of vriend en vijand kon verbazen met een sprintje. En als ik eerlijk ben, mis ik die vrouw. Ik vind hardlopen en zwemmen echt heel gaaf, maar de vrijheid van fietsen is ongekend. Vooral in de zomer, maar ook echt in de winter in een koud en stil bos.

Ik wil weer sterk zijn, ik wil weer uren kunnen fietsen en me niet laten beperken door mijn lichaam of het gebrek aan fietsvorm. Maar vooral wil ik me niet meer tegen laten houden door mijn hoofd. Want dat is wat ik de laatste jaren heb laten gebeuren. Ik ben overtraind geweest en heb een operatie aan mijn been gehad. Terug op de fiets komen was het moeilijkste wat er was. Al met al heb ik een jaar gerommeld voordat ik het opgaf. Een jaar van onzekerheid, het gevoel van falen en een lijf dat geen kracht had. Mijn been herstelde slecht en deed tijdens elke rit pijn. Mijn hoofd nam dat mee en besloot het fietsen te laten voor wat het was. En mijn hart? Dat was gebroken natuurlijk, want ik was in stilte weggelopen van mijn grote liefde. Ik was gestopt en noemde me geen fietser meer.

Maar nu heb ik het gedaan. Ik heb besloten dat ik weer fietsen wil. En bij een besluit hoort actie. Twee keer fietsen met Astrid en gisteren voor het eerst in jaren weer alleen. Een klein rondje door een streek die ik als fietser nog niet ken. En weet je wat? Het was echt fijn. Ik ben niet te ver, te hard of te diep gegaan, maar heb gewoon gereden en keerde op tijd weer huiswaarts. Ik ben thuis gekomen met energie, maar ook met de ontspanning van een fietstocht. En bovenal was ik de gehele tijd op de fiets blij. Ik reed rond met een onvoorstelbaar grote grijns.

Ik heb gefietst en het was goed!

En het leukste… eigenlijk zou ik nu wel weer willen, maar ik moet echt even aan de bak voor Stoere Vrouwen Sporten en vanavond ga ik al hardlopen.

xRose

Fiets je graag en wil je meer fietsvrouwen leren kennen? Word dan lid van onze Stoere vrouwen Fietsen Samen Facebookgroep. daar delen we ritjes, ervaringen, vragen, kennis en spreken we af om samen te fietsen.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.