Windrichting

De fiets pakken, de wijk uit rijden, en vervolgens “een gat in de wind rijden”. Oftewel maar zien waar ik uitkom. Heel leuk, maar Hanneke weet nóg iets leukers!

Ik kan gerust uren achter Garmin Basecamp, Strava, afstandmeten.nl en Google Maps routes uitstippelen. “Als ik nou dit ene weggetje neem, en daarna dat andere fietspad dan kom ik uiteindelijk bij dat dijkje en dat ene bruggetje” “En dan kan ik misschien terugfietsen volgens die route die we toen en toen fietsen met de fietsvereniging”
In het ergste geval zit ik vervolgens zo lang achter de computer dat er geen tijd meer is om daadwerkelijk op de fiets te stappen….

Mijn richtingsgevoel is in ieder geval in orde, en daar ben ik blij mee.

Maar dan mijn windrichting kennis. Daar gaat het keer op keer mis….
Ik ben een groot voorstander van het beginnen met tegenwind fietsen, om het de laatste kilometers iets makkelijker te hebben met de wind in de rug.  Ik ga dus eerst kijken waar de wind vandaan komt, en beslis dan wat de route wordt.
Bij windkracht 5 is dit makkelijk. Als de bomen naar links buigen, dan komt de wind van rechts. Waait het (gelukkig) iets minder hard, dan kan ik als volleerd weervrouw mijn vinger in mijn mond steken, en vervolgens in de lucht, maar op de één of andere manier weet ik dan nooit de windrichting. Gelukkig weet het KNMI dat wel, en kan ik alsnog gaan beslissen welke route het wordt.

En als ik dan ZW zie staan, moet ik dus beginnen met fietsen richting het zuid westen. En niet naar het noord oosten.

Dit weet ik wel, maar toch, toch kan ik me op het laatste moment ineens rare dingen in mijn hoofd halen. Zo hadden wij laatst inderdaad een zuidwester wind. Het was dus niet handig om richting de Holterberg te fietsen, (wat voor mij richting het oosten is). Ik zou een andere route nemen. En wacht eens, had ik laatst niet uitgevonden hoe ik routes kon omdraaien? Als ik dat nou eens zou doen dan kwam het goed met de richting en zou ik mijn ideale tochtje rijden. Heen wind tegen, terug wind mee.

Eenmaal op de fiets, en vooral éénmaal op de terugweg had ik hem door. Een route omdraaien heeft geen zin. Dan fiets je nog steeds richting het westen op de terugweg.

Hanneke

Sport colsjaal – Into the Wild

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.