Winter fietskleding – help wat moet ik aan?!

Winter fietskleding, de buff is er een mooi onderdeel van.

Vanavond moet ik fietsen voor mijn werk als fietskoerier. Ik begin om 16:30u en een uur later ben ik klaar. Nog net voor het donker is, maar dat zal volgende week al wel anders zijn. De wintertijd is net ingegaan en nog veel lastiger dan dat het snel donker is, vind ik de bijbehorende temperaturen. Temperaturen onder de 10⁰C en als ik pech heb waait het hard en regent het ook nog. Dilemma, dilemma, dilemma. Want winter fietskleding komt in vele gradaties en ik vind het allemaal (nog) niet zo vanzelfsprekend. Wát moet ik aan?

Voordat ik m’n hele klerenkast overhoop trek maak ik eerst maar even een lijstje. Met vandaag de factoren; weinig wind, zon, temperatuur 12⁰C als ik begin, maar waarschijnlijk zo eens een 8⁰C als ik klaar ben. Dan staat er al snel:

  • Sport BH
  • Thermo shirt met lange mouwen
  • Middel dik fietsjasje
  • Fietsbroek
  • Sport legging (zonder zeem dus) voor over de fietsbroek heen
  • Fietssokken en -schoenen
  • Koersklak en helm
  • Mijn mooie buff
  • Handschoenen?

En dan toch twijfel. Over de handschoenen. Want moet ik wel handschoenen aan? En welke dan? Gewoon m’n normale fietshandschoentjes, omdat ik met een paar minuten waarschijnlijk wel warm ben? Of doe ik daar van die dunne handschoentjes overheen? Want het is nog wel ruim boven nul, maar met 8⁰C loop ik op straat ook het liefst met m’n handen in m’n zakken. En wat als er zo’n koude oostenwind staat. Of nog erger, als het gaat regenen? Al zijn die handschoentjes dan ook meteen doorweekt en heb ik er dus helemaal niks meer aan. Daarvoor zijn die dikke en warme handschoenen dan wel weer geschikt. Maar dikke en warme handschoenen als het nog lang niet vriest? Dat betekent waarschijnlijk dat binnen de kortste keren het zweet er in staat. HELPPPPPP!!!

Lees ook: Plassen als je op de fiets zit

Winter fietskleding – theorie en praktijk

Daar waar m’n lijstje zo overzichtelijk lijkt, is niks minder waar. Ik loop van en naar m’n kledingkast als die grote twijfelaar. Nadat ik al 5 keer heen en weer ben gelopen naar m’n klerenkast, ben ik klaar met m’n handschoenendilemma. Ik gooi de dunne handschoenen in m’n koerierstas en trek m’n gewone fietshandschoentjes aan. Nog een zesde keer loop ik naar m’n kledingskast om tóch dat andere fietsjasje te pakken. Een 7e keer om de buff te pakken die ik was vergeten. Een 8e keer om nog snel tóch die andere sokken te pakken die beter bij m’n outfit passen. En fietslampjes! Die kan ik ook maar beter bij me hebben. Nog snel naar de WC, en hup, de deur uit.

Uiteindelijk heb ik tot 18:00u gefietst i.p.v. 17:30u en waren die fietslampjes dus een uitkomst. Had ik een thermoshirt met korte mouwen onder m’n jasje aan i.p.v. de lange, en is de buff m’n koerierstas niet uitgekomen. Net als de handschoenen, want ik had het fietsjasje mee met van die duimgaten. Die dus al half over m’n handen heen zit. Zelfs geen fietsschoenen, want ik zat op de bakfiets en daar zitten geen klikpedalen op. De theorie en de praktijk van de winter fietskleding sluiten nog niet helemaal bij elkaar aan zo blijkt.

Nieuwe week, nieuw dilemma

Inmiddels zijn we anderhalve week verder en mag ik vanavond weer op de fiets koerieren. Dat betekent dat het hele riedeltje opnieuw begint. Want waar vorige week de temperatuur rond de 10⁰C schommelde met een heerlijk zonnetje… Zo waren de afgelopen dagen somber, met nachtvorst en had ik m’n handschoenen weer aan. 

WAT MOET IK AAN?

Ik ga in ieder geval alvast m’n warme handschoenen opduiken, want die liggen nog ergens achterin de kast verstopt. Mee gaan ze sowieso en misschien schrijf ik er snel wel wat over. Ze zijn namelijk super fijn!

Liefs,
Astrid

Heb je ook weleens last van zo’n zweetlucht in je kleding? Astrid zocht dit uit en heeft de beste tip voor je. En Hanneke weet je haarfijn uit te leggen hoe het ook alweer zit met fietsen en onderbroeken.

Vergeet ons niet te volgen op InstagramFacebook en YouTube voor leuke workoutvideos en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

Damesfietssokken – No Mountain High Enough

 

Astrid Geerts

"Ik sport om mijn hoofd leeg te maken, maar toch ook echt wel om de uitdaging. Ik vind het gezellig en geniet van het buiten zijn. Mij zul je niet zo snel in een sportschool zien. Liever zit ik op mijn mountainbike onder het dak van bladeren in het bos." Astrid | Nerd | Wiskundige | Mountainbiker | Fietsvrouw |Waaghals

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.