De yoga die bij me past

Yoga, sommige mensen kunnen en willen niet zonder, anderen willen echt niet met. Onze Rose had nooit zo’n plezier in yoga, maar sindskort is dat anders. Ze vond yoga die bij haar lichaamstype en karakter past en ervaart voor het eerst hoe fijn dat kan zijn.

Iedereen die me een beetje volgt weet wel dat ik niet zo dol op yoga ben. Dat is wat ik vaak zeg als ik met mensen er over praat. Het stoort me dat veel enthousiaste yogi’s steeds maar vinden dat ik het toch èèèèècht een keer probéééééren moet. Feit is dat ik dat al erg vaak gedaan heb en dat de gemiddelde yogales niet in mijn behoefte voorziet. Dat iedereen totaal zen van die mat komt en ik juist vol met een grote vrolijke uitbundige energie zit die er echt uit wil. Die energie kan ik in mezelf ook wel oproepen. Die energie is nu niet bepaald waarom ik naar een yogalesje ga. Omdat ik het ook zo wat vind om yoga af te schrijven na 20 jaar proberen, ben ik nu maar eens serieus op onderzoek gegaan. Het resultaat? Yoga die bij mijn dosha past. Ofwel, yoga die aansluit op het type wat ik ben.

Wat zijn Dosha’s

Om te begrijpen wat mijn persoonlijke yoga is, heb ik gekeken naar de ayurveda. In de ayurveda bestaat alles in dit universum uit de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. De drie dosha’s worden gevormd door deze elementen. Een dosha wordt ook wel metabool type genoemd. Ik vind het moeilijk uit te leggen wat het is, de meest begrijpbare uitleg voor mij is dat het een lichaamstype is. De meeste mensen zijn een mix van deze types waarbij er eentje dominant is. De drie types zijn Vata, Pitta en Kapha. Ik heb veel pitta in me, de andere twee vata en kapha vormen nog niet eens de helft. Daarom noem ik mezelf meestal een echte pitta.

Wat is de Pitta Dosha?

De drie dosha’s hebben allemaal hun eigen elementen, eigen bouw, eigen energie en zelfs eigen dieet. De Pitta dosha is een beetje een pittige. De elementen van deze dosha zijn vuur en water. Mensen met veel Pitta hebben een gemiddelde lichaamsbouw, eten veel en moeten dat ook regelmatig doen. Zijn ze te laat dan worden ze geïrriteerd en fel. Pitta’s zijn verbaal sterk, kunnen structuur aanbrengen, zijn ambitieus en inventief. Beslissingen nemen ze makkelijk en snel. Maar als Pitta’s uit balans zijn kunnen ze erg perfectionistisch worden en bozig zijn. Vooral het vuur in Pitta valt me op. Ik hoor vaak dat ik veel vuur in me heb, dat herken ik. Als ik een tijdje heel hard werk en eigenlijk wat moe ben, kan ik erg hyper worden, dan ga ik nog harder en brand ik mezelf een beetje op. Dat is ook een typisch Pitta probleempje. Balans is dus voor mij als Pitta, maar ook voor de andere dosha’s belangrijk.

Yoga voor de pitta Dosha

Yoga is een manier om balans in je leven te brengen. Maar wist je dat het aanbod van veel yogalessen zich voornamelijk richt op de balans van Vata’s? Deze oefeningen werken verwarmend. Perfect voor de kouwelijke Vata, maar bij een Pitta wakkert het het vuur alleen maar aan. Voor Pitta’s is het belangrijk om yoga te doen die verkoelend werkt en hun yoga meer dan andere mensen zonder perfectionisme te benaderen. Sinds ik dat weet, ben ik weer een beetje aan het spelen met yoga. Ik heb meer gelezen over yogaposities die Pitta in balans brengen en die verkoelend werken. Ik let er op dat ik die oefeningen niet in mijn perfectionistische Pitta modus doe, maar mezelf toe sta het op 70% te doen. En ik doe af en toe filmpjes die ik op youtube vind. Deze yogafilmpjes zijn speciaal voor Pitta’s. En weet je wat? Ik merk het verschil. Voor het eerst merk ik dat ik ook verzacht als ik yoga doe. Ik stuiter en spring niet alle kanten op en krijg ook niet de neiging sprintjes te trekken.

Mijn favoriete filmpje is een beetje een suffe. Niet hip. Ook niet mooi. Geen topyoga studio of superslanke vrouw in een prachtig pakje. Maar het filmpje is wel fijn om te doen.

Mijn tip: check eens wat jouw Dosha is en zoek een yogafilmpje dat er bij past. Er is een leuke online dosha test, deze geeft een beetje een indicatie, maar 100% is het niet. Wel genoeg om mee te beginnen.

En geniet van mijn yoga filmpje, je hoeft hem echt niet helemaal te doen hoor!

Liefs Rose

Dkoko – Animal – sport en yogabroek

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.