Beter leren zwemmen voor je triathlon

Speedo zwembrilletje beter leren zwemmen

Vanaf vandaag wordt alles anders, want vanavond begin ik aan mijn borstcrawlcursus van mijnzwemcoach. Beter, maar vooral lekkerder zwemmen met behulp van de juiste techniek en training. Maar laat ik je eerst vertellen waarom ik die cursus überhaupt nodig heb.

De eerste keer dat ik meedeed aan een triatlon was een paar jaar geleden. Het was na een fietsblessure waardoor ik meerdere maanden niet gefietst had. Om toch mijn sportieve ei kwijt te kunnen, ben ik in die periode gaan zwemmen. Een paar keer per week. Eerst schoolslag, maar na een tijdje en met tips van vrienden ging ik toch voor de borstcrawl. In het zwembad had ik met hangen en wurgen de zwemafstand van mijn mini triatlon gehaald in deze slag en schreef me in.

Lees ook: Esther en Jeannette zwemmen ook in de winter in openwater

Zwemmen tijdens de triatlon

250 meter zwemmen (in openwater!), 10 km fietsen en 3,5 hardlopen op een warme zomerdag. Samen met een clubje sporters die ik via twitter en Facebook had leren kennen. Waaronder oud Olympisch zwemster Madelon Baans.

Superleuk natuurlijk. Ik met mijn super serieuze fiets waar ik voor mijn blessure nog wedstrijdjes op reed, Madelon met haar zwemmerslichaam en een ander – een marathonloopster – met benen die eindeloos leken.

Het was wel duidelijk dat we allemaal een onderdeel hadden waarop we zouden schitteren en eentje waar we wat harder ons best moeten doen. Ik wist dat ik met fietsen wel goed zou zitten en omdat ik zo lekker met zwemmen bezig was, zou dat ook nog wel goed kunnen gaan. En dat hardlopen? Ach, de dood of de gladiolen, ik zou wel zien hoe het zou gaan.

Lees ook: Zo koop je een goed zwempak om sportief in te zwemmen

Snelle borstcrawl

Wat me precies bezielde weet ik niet. Maar toen we voor het zwemgedeelte op het strand stonden te wachten, ging ik gezellig naast Madelon staan. Ze had een mooi rustig plekje… he-le-maal vooraan.

De toeter ging, we maakten een duik en met stevige slagen zwom Madelon weg. Ik niet. Dat kon niet want zo ongeveer het hele deelnemersveld kwam over me heen. Ik had me niet gerealiseerd dat Madelon automatisch op de plek was gaan staan waar de snelle zwemsters stonden. Mijn start sloeg tussen deze dames natuurlijk nergens op. Hierdoor eindigde ik happend naar lucht in de hondjes zwemslag die kinderen zwemmen als ze nog van die oranje vleugeltjes hebben ergens achterin het veld.

Buiten adem en volledig stuk kwam ik aan de overkant en moest toen nog naar mijn fiets rennen en 10 km volle bak fietsen. Dat lukte me wel, ik heb met mijn snelheid veel goed gemaakt. Ik kon veel betere bochten rijden dan de gemiddelde triatleet en kwam weer in het voorste deel van het startveld. Eind goed al goed, maar toch… toch zit dat zwemmen me dwars. (lees verder onder afbeelding)

 

vrouw op duikplank wil beter leren zwemmen

Borstcrawl leren zwemmen

Geen sport zo lekker als zwemmen. Ik kan er van dromen en naar verlangen. Maar ik blijf die sul die zich met moeite door het water baant. Ik blijf mezelf tegenwerken zodra ik een baantje borstcrawl probeer. En dat vind ik jammer. Want ik wil ook kilometers kunnen zwemmen. Ik wil ook door het water glijden. Ik wil ook in de borstcrawlbaan.

Vorig jaar schreef ik hier al over. Ik had dit jaar het plan om eindelijk eens voor het zwemmen te gaan. Maar deed daar niet heel veel mee. Maar vanaf vandaag wordt alles anders. Vandaag begin ik aan mijn borstcrawlcursus. Hier in het zwembad in Deventer. Het is een cursus van mijnzwemcoach van de KNZB. Stap voor stap ga ik leren hoe het moet: een nette technische borstcrawl. Ademhaling, beenslag, ligging in het water. Alles!

Ik heb er zo’n ontzettende zin in! En je begrijpt, ik hou jullie ervan op de hoogte.

Rose

 

Monique Rotteveel Activewear – Black Wave – sportbikini sporttop

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor sportieve vrouwen wat matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is sport zoveel meer, dat ze besloot haar eigen magazine te beginnen. Online met de naam Stoere Vrouwen Sporten. Rose fietst, rent en traint momenteel voor de 100 meter sprint.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.