De lente is begonnen en dat merk je aan alles! Er is weer gezelligheid op straat en in de natuur. Niks zo lekker als sporten onder een blauwe hemel en een stralende zon, toch? Nou, Jeannette en Esther zijn niet zo kieskeurig. Zij zwemmen in open water, twaalf maanden per jaar. En wat is het genieten in de mooie IJssel met uitzicht op hun woonplaats Deventer.

Toen ik ze sprak, was het nog best wel koud en guur. “Wel nee”, lacht Esther. “Ik was juist blij dat ik het water weer in kon.” Zij is geen diehard ijszwemmer en heeft daardoor in de wintermaanden toch een paar keer noodgedwongen het zwembad opgezocht. “Het is nogal een gedoe hoor, zwemmen in een wetsuit. Dan moet ik wel zeker minimaal 25 minuten kunnen zwemmen, anders ga ik alsnog naar het zwembad en neem ik de theekransjes maar voor lief.”

Die theekransjes hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat Esther is gaan zwemmen in open water. “In het zwembad was het echt onverantwoord druk, zelfs op de speciale uren voor banenzwemmen. Iedereen zwom dwars door elkaar heen, om gek van te worden. Daarom ben ik afgelopen zomer uitgeweken naar de uiterwaarden van de IJssel. Zo heerlijk, niemand had last van mij en ik had last van niemand. En het uitzicht over Deventer, dat is zo mooi!”

 

“Zo lang mogelijk zwemmen in open water”

Ja, dat uitzicht is zeker prachtig. Maar ergens bedenk je je toch dat het wat minder aangenaam wordt? Dat ging dus niet op voor Esther. “Sterker nog, ik wilde het juist zo lang mogelijk volhouden. Alleen toen het echt diep vroor, ben ik niet gegaan. Maar voor de rest heb ik enorm genoten van alle verschillende weertypen: de zon is natuurlijk heerlijk maar zwemmen in open water terwijl je de kant niet ziet door de mist, dat is ook echt een fantastische ervaring.”

En dan te bedenken dat de eerste zwemervaring van Esther niet zo’n succes was. “Mijn broer en ik waren op ponykamp, ik was 4-5 jaar oud. Mijn broer kon al zwemmen en ik zoog uit m’n duim dat ik dat ook kon. Zonder angst en me van geen kwaad bewust sprong ik in het water en zakte ik als een baksteen naar de bodem. Kort daarna heb ik wel m’n diploma gehaald. Eindeloos heb ik in de meren gespeeld waar we naartoe gingen op vakantie. Zo is wel de liefde ontstaan.” (lees verder onder afbeelding)

sportvrouw dompelt zich onder in de uiterwaarden van de ijssel in deventer“Mijn buitenseizoen stopt nooit”

Echte liefde voor banenzwemmen heeft Jeannette nooit gehad. Haar zal je ook écht niet zien tijdens de speciale uren voor banenzwemmen. “Ik zwem 1x per week in het zwembad en dat is met m’n triathlonclubje. Niet omdat ik triathlon doe, maar omdat ik weet dat ik in dat ene uurtje lekker rustig in het zwembad m’n conditie op peil kan houden. Mijn trainingsmaatjes zijn blij omdat het buitenseizoen is begonnen, maar ik zwem dus altijd buiten en nooit in een wetsuit trouwens.”

Minimaal twee keer per week dompelt Jeannette zich onder in het water van de IJssel. “En het geeft me steeds weer een euforisch gevoel. Zeker in de winterkou voel je in eerste instantie zoveel weerstand als je het water inloopt. Maar als het dan toch lukt om je eraan over te geven, dat is geweldig. Zwemmen in open water is nooit hetzelfde. Wat Esther ook al zei, je hebt geen last van andere mensen maar hoeft alleen maar met jezelf en de natuur bezig te zijn.”

 

“Ik doe dit puur voor m’n plezier”

Die natuur is ook de aanleiding geweest waarom Jeannette is begonnen met zwemmen. “We gingen op vakantie naar Zweden, een land met prachtige meren. Ik wilde graag afstanden zwemmen zonder uitgeput te raken en heb mezelf daarom borstcrawl aangeleerd. Het was echt geweldig om daar te zwemmen in open water! Zo zou ik ook heel graag eens in Ierland zwemmen. Geen wedstrijden ofzo hoor, ik doe dit puur voor mijn plezier.”

Hoe tof is het dan dat het plezier ook nog effect heeft op de gezondheid! “Mijn bloedsomloop is sterk verbeterd sinds ik ben gaan zwemmen in open water. Ook ben ik veel minder een koukleum dan ik was. En ik geloof ook echt dat het komt omdat ik ook bij koude temperaturen toch in de IJssel ben gedoken. Het is een prettige bijkomstigheid maar zeker niet de reden waarom ik blijf zwemmen in open water. De vrijheid die ik dan ervaar, is simpelweg het mooiste wat er is.”

Zwemmen in open water vinden sommige vrouwen nog best wel een ding. Zo ook onze Rose, maar zij overwon vorig jaar haar angst en geniet nu van zwemmen in de natuur

zonsondergang ijssel

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.